Quantcast
Φοροδιαφυγή: «Λίφτινγκ» στα φορο-κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις - enikonomia.gr
share

Φοροδιαφυγή: «Λίφτινγκ» στα φορο-κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

δημοσιεύτηκε:

Mέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επέκταση των POS σε περισσότερα επαγγέλματα αλλά και την επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για τις e-συναλλαγές προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.

Αναλυτικά το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

Τα POS

Η επέκταση των POS σε περισσότερα επαγγέλματα. Ο στόχος του μέτρου αυτού είναι να “περνά” το  μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου των επιχειρήσεων μέσα από τα μηχανήματα POS ή από άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής, προκειμένου να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά φορολογητέας ύλης στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ και να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή .Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα υπάρχουν πολλά επαγγέλματα (όπως κινηματογράφοι, φροντιστήρια, γυμναστήρια κλπ) που δεν είναι υποχρεωμένα να έχουν POS για τις συναλλαγές τους.

Τα φορο-κίνητρα

Έρχεται “λίφτινγκ” στα φορο-κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις διότι τα υφιστάμενα κίνητρα δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής των 20 κατηγοριών ελευθέρων επαγγελματιών το 2022 καθώς  ο φορολογούμενος που παίρνει απόδειξη από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και που κερδίζει μείωση του φόρου εισοδήματος είναι πολύ μικρότερη από την έκπτωση που του κάνει ο ελεύθερος επαγγελματίας στην τελική τιμή αν δεν πάρει απόδειξη.

Υπενθυμίζεται δε πως από το 2021 έχει δοθεί κίνητρο για δήλωση δαπανών από 19 κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, με αντάλλαγμα την μείωση του 20% των δαπανών έως και 5.000 ευρώ από το φορολογητέο εισόδημα. Αυτό το μέτρο οδηγούσε σε μείωση φόρου έως και 2.200 ευρώ.

Λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή: Η πλατφόρμα για τις καταγγελίες

Τη δυνατότητα να καταγγέλλουν επώνυμα  ή ανώνυμα περιπτώσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου θα έχουν οι πολίτες μέσω νέας πλατφόρμας που θα τεθεί σε λειτουργία το επόμενο διάστημα. Στην πλατφόρμα αυτή οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν τα στοιχεία για το είδος και τον χρόνο της φορολογικής παράβασης.

MyDATA

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες  των ελεύθερων επαγγελματιών που θα περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA. Δηλαδή, θα πρέπει να ζητούν τιμολόγιο για όλες τις δαπάνες τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.