Quantcast
Φοροδιαφυγή: Ποιες αλλαγές έρχονται στα αδήλωτα εισοδήματα - enikonomia.gr
share

Φοροδιαφυγή: Ποιες αλλαγές έρχονται στα αδήλωτα εισοδήματα

δημοσιεύτηκε:

Στενεύει και άλλο ο φορολογικός κλοιός για τα αδήλωτα εισοδήματα στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής καθώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει βαριές καμπάνες έως και 500.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας στην Ελλάδα στις ψηφιακές πλατφόρμες που μισθώνουν ακίνητα τύπου Airbnb ή παρέχουν προσωπικές υπηρεσίες ή πουλάνε αγαθά  (Amazon, eBay κλπ)  που δεν θα συνεργάζονται με την ΑΑΔΕ  αλλά και τσουχτερά πρόστιμα έως και 200.000 ευρώ  σε όσους δεν συμμορφώνονται  με τους κανόνες διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου οι ελληνικές και οι ξένες ψηφιακές πλατφόρμες θα πρέπει να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα  των συναλλαγών που θα πραγματοποιούν οι χρήστες τους, ενώ παράλληλα καθιερώνονται διασταυρώσεις στοιχείων αλλά και θα υπάρξουν κοινοί και ταυτόχρονοι  έλεγχοι με τις φορολογικές αρχές άλλων κρατών -μελών της ΕΕ .

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Αναλυτικά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπονται τα εξής:

1. Οι πλατφόρμες και οι χρήστες

Οι πλατφόρμες που δεν θα συμμορφώνονται  θα βρίσκονται αντιμέτωπες με αναστολή  δραστηριότητας και  πρόστιμα έως και 500.000 ευρώ αλλά θα προβλέπεται και διακοπή πρόσβασης   στις πλατφόρμες που δεν θα  συνεργάζονται. Αλλά θα κλείνει και ο λογαριασμός  χρηστών που δεν θα δηλώνει τα απαιτούμενα στοιχεία στη πλατφόρμα και θα γίνεται και παρακράτηση πληρωμών.  Σημειώνεται δε πως τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τις πλατφόρμες θα χρησιμοποιούνται για την επιβολή κάθε είδους  φόρων, δασμών ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

2. Τα POS 

Θα είναι υποχρεωτικό οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών μέσω κάρτας να συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις της λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με την ΑΑΔΕ και αντίστοιχα των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν  POS  που πληρούν  τις προϋποθέσεις αυτές. Ενώ θα επιβάλλονται και πρόστιμα  έως 200.000 ευρώ στους παρόχους και έως 1.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ακατάλληλα τα POS.

3.Oι έλεγχοι

Επίσης σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπονται τα εξής:

  • Αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων για τις συναλλαγές αυτές με τις φορολογικές αρχές των χωρών της ΕΕ, προκειμένου να διασταυρώνονται με τις δηλώσεις που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι ως προς το εισόδημα από τις πλατφόρμες. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού του πωλητή, το εισόδημα που εισπράχθηκε, προμήθειες, αμοιβές και φόροι που καταβλήθηκαν, διεύθυνση ακινήτου, ημέρες μίσθωσης κ.α.
  • Δυνατότητα κοινών ή / και ταυτόχρονων ελέγχων από περισσότερες φορολογικές αρχές. Ρητά παρέχεται το δικαίωμα σε υπαλλήλους ξένων φορολογικών αρχών να εξετάζουν φακέλους και να κάνουν συνεντεύξεις στην Ελλάδα και αντίστοιχα δικαιώματα για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο εξωτερικό.

4.Ποιοι εξαιρούνται

Οι  νέες ρυθμίσεις δεν αφορούν:

  • Τις επιχειρήσεις / πωλητές που διεξάγουν λιγότερες από 30 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας, από τις οποίες εισέπραξαν λιγότερα από 2.000 ευρώ.
  • Και τον τομέα της μίσθωσης ακίνητης περιουσίας.  Οι επιχειρήσεις που διεξάγουν περισσότερες από 2.000 συναλλαγές σε ετήσια βάση μέσω της πλατφόρμας προκειμένου να αποφευχθούν περιττές δαπάνες συμμόρφωσης των πωλητών που ασχολούνται με την ενοικίαση ακινήτων, όπως οι αλυσίδες ξενοδοχείων ή οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, όπως αναφέρεται στο κείμενο της Οδηγίας.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.