Στα σκαριά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται η υλοποίηση του πλαισίου για τη χορήγηση φορο-κινήτρων στους συνεπείς οφειλέτες. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες μερικά από τα μέτρα που εξετάζονται για τους εν λόγω φορολογούμενους είναι μεταξύ άλλων τα εξής:
- Να δημιουργηθεί ένας ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε οφειλέτη.
- Να αναμορφωθεί το πλαίσιο για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας.
- Να υπάρξει σταδιακό «ξεπάγωμα» δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών.
Οι παρεμβάσεις
Ουσιαστικά οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις θα συμπληρώσουν τα προηγούμενα μέτρα που έχουν ληφθεί όπως αναστολή των ποινικών διώξεων για ρυθμισμένες οφειλές άνω των 100.000 ευρώ και νέο μηχανισμό έγκαιρης ειδοποίησης οφειλετών που κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση. Αναλυτικά:
- Δημιουργείται ένα ψηφιακό προφίλ (ηλεκτρονικός φάκελος οφειλέτη) για κάθε φορολογούμενο. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτυπώνονται το σύνολο των οφειλετών αλλά και οι ρυθμίσεις που θα εξυπηρετούνται και τα μέτρα είσπραξης που έχουν ληφθεί.
- Οι πληροφορίες θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο, ενώ θα προβλέπεται περιοδική αξιολόγηση της φορολογικής συμπεριφοράς. Για τους μεγαλοοφειλέτες, που διενεργούνται ετήσιοι έλεγχοι και επανεκτιμήσεις για την τελευταία πενταετία.
- Συνεπείς οφειλέτες με ρυθμισμένα χρέη ενδέχεται να απολαμβάνουν μειωμένα ποσοστά παρακράτησης, ειδικά σε περιπτώσεις πώλησης ακινήτων ή είσπραξης ποσά από το Δημόσιο. Σήμερα η παρακράτηση μπορεί να φτάσει έως και το 70% του ποσού, ακόμη κι όταν οι οφειλές εξυπηρετούνται.
- Ενεργοποιείται η ξεχασμένη διάταξη του 2019 για σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνεπών οφειλετών. Η ρύθμιση αυτή, που ποτέ δεν εφαρμόστηκε, προβλέπει ότι το προστατευόμενο μπορεί να είναι ανάλογα με την πορεία των δόσεων και τη συνολική ρύθμιση της ρύθμισης.
Το ακατάσχετο
Ειδικότερα με το νέο καθεστώς του σημερινού ακατάσχετου όριο των 1.250 ευρώ που προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσά των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστούν με συγκεκριμένους συντελεστές.
Οι οφειλέτες όμως για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο άνω των 1.250 ευρώ θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις πρόσθετες προϋποθέσεις:
- Να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων
- Να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται ο περιορισμός της κατάσχεσης.
- Να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης.
Τα στοιχεία
Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν πως από τις οφειλές των 83,4 δισ. ευρώ που θεωρούνται εισπράξιμες στο Δημόσιο, τα 3,8 δισ. ευρώ από αυτά βρίσκονται σε ρύθμιση Αυτό αναδεικνύει το πρόβλημα εισπραξιμότητας και την ανάγκη αντιμετώπισής του μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων στο πεδίο της φορολογικής συνέπειας.