Quantcast
Φορολογία: Ποιες αλλαγές έρχονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες - enikonomia.gr
share

Φορολογία: Ποιες αλλαγές έρχονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών. Πρόκειται για το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στον κλάδο των αυτοαπασχολουμένων το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων:

Ηλεκτρονική τιμολόγηση 

Η ΕΕ συστήνει τη χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, κυρίως στον ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται πως σήμερα η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων είναι προαιρετική στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες Μάλιστα η φορολογική διοίκηση θα μπορεί μέσω του ηλεκτρικού τιμολογίου να σκιαγραφεί το προφίλ του επιτηδευματία και να ενημερώνεται ποιοι ξεπερνούν κάποιους μέσους όρους ως προς το ύψος των δαπανών αλλά και ποιοι είναι περισσότερο πιθανό να πραγματοποιούν φοροδιαφυγή.

myDATA

Σε συγκεκριμένη περίπτωση θα εκπίπτουν  οι δαπάνες – έξοδα από τα ακαθάριστα έσοδα των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτό θα γίνεται μόνο όταν οι δαπάνες – έξοδα  θα περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA.

Το ψηφιακό τιμολόγιο  

Ψηφιακό πελατολόγιο θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες,  όπως γιατροί και δικηγόροι το οποίο θα είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και θα συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Επίσης επισημαίνεται πως το ψηφιακό πελατολόγιο θα διασυνδεθεί με τα MyDATA.

Δύο ακόμη παρεμβάσεις αφορούν στο ψηφιακό δελτίο αποστολής και στην καθιέρωση POS σε όλη την αγορά. Με το νέο σύστημα, όταν διακινείται ένα αγαθό θα πρέπει να συνοδεύεται από το ψηφιακό δελτίο αποστολής ώστε να μπορεί η φορολογική διοίκηση να παρακολουθεί τι κινείται στη χώρα και αυτό να μην μπορεί να σκιστεί στη συνέχεια καθώς θα συνδέεται με το τιμολόγιο.

Καθιέρωση POS σε ολόκληρη την αγορά 

Ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πάρει στα χέρια του τη μελέτη του ΙΟΒΕ που θα αποτελέσει ο οδηγός για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα  των επαγγελματιών .  Ο οδηγός αυτός  θα περιλαμβάνει μέτρα και προτάσεις που έχουν υιοθετηθεί και από άλλες χώρες της Ευρώπης  ενώ στο πλαίσιο της νέας φορολογικής  μεταρρύθμισης  θα υπάρξει  η σταδιακή  κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και το “κούρεμα” κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης.

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.