Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις 2021: Αυτές είναι οι 8 αλλαγές στο νέο Ε1 - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Αυτές είναι οι 8 αλλαγές στο νέο Ε1

δημοσιεύτηκε:

Αλλαγές έρχονται στο έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021 για τους πολίτες, όπως αναφέρεται στην νέα απόφαση της ΑΑΔΕ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ . Aναλυτικά,μερικές από τις αλλαγές που γίνονται στο νέο έντυπο Ε1 είναι οι εξής:

1.ΠΙΝΑΚΑΣ 2 «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ»

– Στον πίνακα αυτό προστέθηκε η παράγραφο 21 με το ερώτημα ” Έχετε υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 5Γ του ΚΦΕ για εισόδημα από μισθωτή εργασία;” Δεξιά από την ερώτηση αυτή υπάρχουν οι νέοι κωδικοί 043 και 044. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να «κλικάρουν» πάνω στον αριθμό “1″ που βρίσκεται δίπλα από την λέξη ” ΝΑΙ” προκειμένου να συμπληρώσουν τους κωδικούς αυτούς .

Σημειώνεται ότι τους κωδικούς αυτούς τους συμπληρώνουν μόνο όσοι απέκτησαν το 2021 εισόδημα από μισθωτή εργασία στην Ελλάδα και μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας από άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα.

2. ΠΙΝΑΚΑΣ 4 – Ε «ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΥΠΕΡΑΞΙΑ»

Στον Πίνακα προστέθηκε η παράγραφο 5 ” Ζημιές προηγούμενων φορ. ετών από μεταβίβαση τίτλων ημεδαπής ή αλλοδαπής της παρ. 1 άρθρου 42 Κ.Φ.Ε.” και δίπλα από αυτή την πρόταση υπα΄ρχουν νέοι κωδικοί 873 – 874.
Επισημαίνεται ότι ο μεταβιβάζων που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5%, μερίδια ή μερίδες σε προσωπικές εταιρείες, κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ή εταιρικά ομόλογα και παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα) αναγράφεται, στους νέους κωδικούς 873-874 και αφαιρείται από το κέρδος του τρέχοντος έτους κατά την εκκαθάριση.

3. ΠΙΝΑΚΑΣ 6 «ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΟΣΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ»

Από αυτόν τον πίνακα καταργήθηκαν οι κωδικοί 305-306 της παράγραφος 11. Υπενθυμίζεται ότι στους κωδικούς αυτούς μέχρι πέρυσι οι φορολογούμενοι ανέφεραν τα καθαρά ποσά του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), εφόσον για τα ποσά αυτά δεν υπήρχε ηλεκτρονική πληροφόρηση.
Επίσης στον πίνακα αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον οι κωδικοί 335-336 της παράγραφος 12 και για αυτόν τον λόγο οι παράγραφοι 13 – 22 του εν λόγω ΠΙΝΑΚΑ αναριθμήθηκαν σε παραγράφους 11 – 20.

4. ΠΙΝΑΚΑΣ 6: παράγραφος 11 «Ενοίκιο που πληρώσατε για κύρια κατοικία της οικογένειας»

Στον πίνακα αυτό εντάχθηκαν οι κωδικοί 081,082,083 δίπλα από τους οποίους πρέπει να συμπληρώνεται ο αριθμός της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της αντίστοιχης σύμβασης μίσθωσης.

5. ΠΙΝΑΚΑΣ 6 : παράγραφος 12, «Ενοίκιο που πληρώσατε για κατοικία παιδιών της οικογένεια που σπουδάζουν στο εξωτερικό»

Στον πίνακα αυτό εντάχθηκαν οι κωδικοί 084,085,086 . Ο φορολογούμενος δίπλα από αυτούς τους κωδικούς πρέπει να συμπληρώνει τον αριθμό της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της αντίστοιχης σύμβασης μίσθωσης.

Ωστόσο στον ίδιο πίνακα δεν υπάρχει πλέον ο διαχωρισμός των κωδικών 817, 819 και 821 σε πρώτο και δεύτερο παιδί για το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν αλλά προστέθηκαν οι κωδικοί 818-820-822. Οι νέοι αυτοί κωδικοί πρέπει να συμπληρώνονται από την σύζυγο εάν έχει συμβληθεί στη συγκεκριμένη μίσθωση ή σε περίπτωση που η μίσθωση αυτή αφορά σε κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον σύζυγο-υπόχρεο.

6. ΠΙΝΑΚΑΣ 6 παράγραφος 13 «Ενοίκιο ακινήτων εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν»

Στον πίνακα αυτό προστέθηκε ο κωδικός 087.

Δίπλα από αυτόν τον αριθμό πρέπει ο φορολογούμενος να συμπληρώσει τον αριθμό της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της αντίστοιχης σύμβασης μίσθωσης.

7. Άλλαξε ο τίτλος του ΠΙΝΑΚΑ 7



Ο τίτλος του ΠΙΝΑΚΑ 7 μετονομάστηκε σε «ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Ή ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟ». Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα ο τίτλος του εν λόγω ΠΙΝΑΚΑ ήταν «ΠΟΣΑ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Ή ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ».

Επίσης στον ΠΙΝΑΚΑ αυτό προστέθηκε παράγραφος 13 με τίτλο «Ποσό που καταβλήθηκε στους ΕΛΚΕ από μη ασκούντες ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα». Δίπλα από αυτήν τη παράγραφο προστέθηκαν και οι νέοι κωδικοί 633 – 634. Τους κωδικούς αυτούς τους συμπληρώνουν οι φορολογούμενοι καθηγητές και οι λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε Α.Ε.Ι. που δεν ασκούν ατομικά επιχειρηματική δραστηριότητα και θα πρέπει να αναφέρουν το ποσό που καταβλήθηκε εντός του φορολογικού έτους 2021 στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι.



8.ΠΙΝΑΚΑΣ 8 : «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ»

Στον πίνακα αυτό εντάχθηκε ο κωδικός 033. Στον νέο κωδικό 033 συμπληρώνονται από τον σύζυγο, ο αριθμός των μη κοινών τέκνων του

-Μπείτε εδώ για να δείτε το νέο έντυπο Ε1

-Διαβάστε περισσότερα για το νέο Ε1 εδώ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.