Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις 2021: Προβλήματα στη συμπλήρωση του Ε1 - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Προβλήματα στη συμπλήρωση του Ε1

δημοσιεύτηκε:

Προβλήματα λόγω COVID-19 κατά τη συμπλήρωση του Εντύπου Ε1 για τη φορολογική τους δήλωση αντιμετωπίζουν πολλοί φορολογούμενοι. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Κόντρα”, όσοι προχωρούν στη συμπλήρωση της δηλώσεως Ε1 καλούνται να συμπληρώσουν τι βοηθήματα ακριβώς έλαβαν πέρυσι τα οποία όμως ούτε προσυμπληρωμένα βλέπουν να είναι ούτε στις αναρτημένες βεβαιώσεις αποδοχών από τους εργοδότες ή φορείς εμφανίζονται. Όλοι αυτοί υψώνουν τα χέρια ψηλά μην μπορώντας να συμπληρώσουν στον Κωδικό 657 (όσοι εργαζόμενοι ή επαγγελματίες) τι ποσά έλαβαν ως επιδόματα COVID-19 το 2020.
Αντίστοιχα και οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν στοιχεία να συμπληρώσουν στα σχετικά πεδία για να στείλουν τη δήλωση. Αλλά ακόμα και αν μπορούσαν να υπολογίσουν επακριβώς τι ποσά έλαβαν για να δηλώσουν , δεν αρκεί αυτό : πρέπει να συμπληρώσουν και τον ΑΦΜ του Φορέα που τους τα κατέβαλε δηλαδή τα ΑΦΜ του υπουργείου Εργασίας οι εργαζόμενοι σε αναστολή ή στο Πρόγραμμα Συν-Εργασία κλπ. Τις σχετικές βεβαιώσεις έψαχναν επίσης και δεν έβρισκαν για μέρες οι δικαιούχοι επιδομάτων από ΟΑΕΔ ή άλλους φορείς , οι οποίοι δεν τις είχαν αναρτήσει ακόμα .Παράλληλα, και όλα τα φυσικά πρόσωπα καλούνται να συμπληρώσουν πολύ προσεκτικά τους κωδικούς 049 -050 για τις δαπάνες που πραγματοποίησαν μέσω τραπεζών 2020 .Αν δεν κάλυψαν το 30% των εισοδημάτων τους , απειλούνται με πρόστιμα . Ωστόσο φέτος τα πράγματα δεν είναι όπως και πέρυσι . Και για αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποια από τα ποσά που εμφανίζονται έτοιμα για συμπλήρωση από τις τράπεζες αφορούν πληρωμές φόρων , ενοικίων , δόσεις δανείων ή διατροφή διαζυγίου για να μην μπλέξουν με πρόστιμα και φόρους.
Οι φορολογούμενοι πρέπει επίσης να προσέξουν πολύ στη συμπλήρωση των κωδικών για τις δαπάνες μεταξύ άλλων τα εξής:
-Κάποιες τράπεζες ή ιδρύματα πληρωμών μπορεί να εμφανίσουν μικρότερα ποσά αν δεν έχουν καταχωρήσει κάποια είδη ηλεκτρονικών συναλλαγών.
-Αντιθέτως μπορεί να εμφανίσουν φουσκωμένα ποσά που δεν αφορούν το νοικοκυριό και την δήλωση Ε1 .Για παράδειγμα οι πληρωμές μέσω τραπέζης για κοινόχρηστα έξοδα πολυκατοικίας ( π.χ πετρέλαιο , φυσικό αέριο , ρεύμα κοινόχρηστων κλπ) εμφανίζονται σαν πληρωμές που έκανε ο διαχειριστής μέσα στο 2020. Αν δεν αφαιρέσει τα ποσά αυτά , κινδυνεύει να εμφανίζεται σαν να ξόδεψε παραπάνω από όσα έβγαλε ο εργαζόμενος κατά το 2020.
-Στις πληρωμές αυτές μπορεί να συγκαταλέγονται και πληρωμές δαπανών επαγγελματιών και επιχειρηματιών , οι οποίες πέρασαν μέσα από προσωπικούς και όχι επαγγελματιών και επιχειρηματιών οι οποίες πέρασαν μέσα από προσωπικούς και όχι επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς εμφανίζοντας υπερκάλυψη του καθαρού ετήσιου εισοδήματος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.