Quantcast
Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι τροπολογίες που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ - Τι αναφέρουν - enikonomia.gr
share

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι τροπολογίες που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ – Τι αναφέρουν

δημοσιεύτηκε:

Με τροπολογία  που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής προτείνει τη μείωση προστίμων και τόκων σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης και εφάπαξ εξόφλησης εντός 60 ημερών.

«Με σκοπό τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, την επιτάχυνση είσπραξης των φόρων καθώς και τη μείωση των ενδικοφανών προσφυγών, προτείνεται η προθεσμία εφάπαξ εξόφλησης να γίνεται σε διάστημα εξήντα ημερών από τριάντα για να μπορέσει ο φορολογούμενος να αναζητήσει πηγές χρηματοδότησης προς εξόφληση των φόρων και το σπουδαιότερο η μείωση του 60% στη μείωση του προστίμου να ισχύσει και για τους προκύπτοντες τόκους.  Οι τόκοι που καταβάλλονται λόγω καθυστερημένης εξόφλησης ανέρχονται σε 8,76% χρόνο, δηλαδή εμπεριέχουν επί της ουσίας και ποινή και όχι μόνο τόκους χρηματοοικονομικών ροών. Με αυτό τρόπο θα ολοκληρώνονται γρηγορότερα υποθέσεις που ελέγχονται και θα υπάρξει μείωση εργατοωρών απασχόλησης των δημοσίων οργάνων και βεβαίως θα επιταχυνθούν οι εισπράξεις ελεγχομένων υποθέσεων», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Περαιτέρω σημειώνεται ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις αποκαθίστανται οι αρχές χρηστής διοίκησης και προτείνεται να μην επιβάλλεται το πρόστιμο που ισούται με το 50% του ΦΠΑ που προβλέπεται περίπτωση διαπίστωσης διαβίβασης των δεδομένων των συνόψεων εκδοθέντων παραστατικών εσόδων λιανικής, όταν διαπιστώνεται ότι η μη υποβολή οφείλεται σε τεχνικό σφάλμα και εφόσον προκύπτει ότι τα φορολογικά στοιχεία έχουν νομίμως εκδοθεί, έχουν εμπρόθεσμα καταχωρηθεί στα τηρούμενα βιβλία και έχουν αποδοθεί οι φόροι που αναλογούν σε αυτά εφόσον παρήλθε η προθεσμία υποβολής των αντιστοίχων δηλώσεων. Με τις διατάξεις αυτές αποδίδεται δικαιοσύνη και στην περίπτωση αυτή, όπως αντιστοίχως ίδιος ΚΦΔ προβλέπει στα άρθρα 54 Ε και 54 ΣΤ σε ανάλογες κατηγορίες προστίμων, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Με άλλη τροπολογία το ΠΑΣΟΚ προτείνει θέσπιση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού επαγγελματιών, επιχειρήσεων και αγροτών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.