Quantcast
Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποιες αλλαγές θα εξετάσει η κυβέρνηση - Δηλώσεις Μαρινάκη, Σκέρτσου - enikonomia.gr
share

Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποιες αλλαγές θα εξετάσει η κυβέρνηση – Δηλώσεις Μαρινάκη, Σκέρτσου

δημοσιεύτηκε:

Για τις αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση μίλησε σήμερα ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην τηλεοπτική  εκπομπή της Ertnews “Newsroom”.

«Γίνεται ένα σύστημα δικαιότερης φορολόγησης με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προφανώς και θα εξετάσουμε σημειακές παρεμβάσεις. Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει εισόδημα κάτω από 10 χιλιάδες ευρώ και εάν αυτό είναι απολύτως λογικό από μια σειρά από περιπτώσεις μετά τις προτάσεις που θα γίνουν», είπε ο κ. Μαρινάκης και παρέθεσε σχετικά παραδείγματα:

«Υπάρχουν δύο παραδείγματα, δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Δύο παραδείγματα και μία ενδεχόμενη αλλαγή, τρίτη:

  • Το πρώτο παράδειγμα που θεωρώ ότι εκεί το νομοσχέδιο είναι ουσιαστικά είναι η ουσία του νομοσχεδίου. Στο σκέλος αυτό έχει κάποιος μια επιχείρηση, ένα φούρνο, μια καφετέρια έτσι και έχει για παράδειγμα 7 εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό και αυτός έχει έσοδα κάτω από αυτούς τους 7 εργαζόμενους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτό από το σύνολο της κοινωνίας. Αυτό είναι λοιπόν ένα παράδειγμα. Εκεί παρεμβαίνουμε και για μένα ορθότατα παρεμβαίνουμε.
  • Παράδειγμα δεύτερο ένας νέος δικηγόρος, ένας νέος μηχανικός, ένας νέος ελεύθερος επαγγελματίας εξαιρείται για 3 χρόνια, για 4 και 5 χρόνια, έχει ουσιαστικά πολύ μικρότερο αυτό το ποσό. Άρα θα έχει μείωση φόρου και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανεξαρτήτως ηλικίας, που δουλεύουν μέχρι τρεις εργοδότες με μπλοκάκι, επίσης όλοι εξαιρούνται για να έχουμε εικόνα των εξαιρέσεων του νομοσχεδίου » σημείωσε.

«Πάμε λοιπόν σε μία, σε μία ενδεχόμενη αλλαγή και σας το ξαναλέω χωρίς να βγάζω είδηση. Θα μπορούσε ενδεχομένως να συζητηθεί. Αν προκύπτει αυτό, μπορεί να γίνει μια πρόταση ότι για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει ένα εισόδημα μεγαλύτερο οικογενειακό ή από άλλους πόρους. Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, αν υπάρχουν τέτοιες προτάσεις, το υπουργείο Οικονομικών θα το εξετάσει, θα το συζητήσει, το ξαναλέω. Μιλάμε όμως για σημειακές παρεμβάσεις για να μην υπάρξουν αδικίες όχι για αλλαγή της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι δίκαιο  γιατί:

  • Δεν τσουβαλιάζει αυτούς που πραγματικά  μπορεί να δηλώνουν λιγότερα  ή μπορεί να είναι νέοι ή μπορεί να είναι με μπλοκάκι που εξαιρούνται.
  • Με αυτούς που ενώ έχουν μια επιχείρηση και έχουν ένα τζίρο πολύ μεγαλύτερο , οι υπάλληλοι τους βγάζουν πολύ περισσότερα από αυτούς. Δηλαδή αυτοί δηλώνουν κάτω από τον κατώτατο μισθό » είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε λέγοντας πως θα μπορούσαν εξεταστούν περιπτώσεις  για το οικογενειακό εισόδημα από ένα σημείο και πάνω και για το ένα μέλος της οικογένειας όταν το ποσό είναι μεγαλύτερο  λόγω εισοδημάτων από ακίνητα, λόγω εισοδημάτων της συζύγου /του συζύγου. Υπάρχουν τέτοιες προτάσεις.

«Θα εξεταστούν σημειακές παρεμβάσεις από το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης  την οποία  την ακολουθούμε και την σεβόμαστε και την τιμούμε σε κάθε νομοσχέδιο .Εμείς δεν νομοθετούμε fast track όπως η προηγούμενη κυβέρνηση » τόνισε με έμφαση .

Σκέρτσος: «Θα κάνουμε διορθώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο»

Για το θέμα του φορολογικού νομοσχεδίου μίλησε και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος στο Mega. Θα γίνουν διορθώσεις στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο είπε. «Δεν πιστεύουμε στα δόγματα και δεν πιστεύουμε ότι είμαστε αλάνθαστοι. Είναι καλά ζυγισμένο το νομοσχέδιο και δεν θα το αλλάξουμε στη φιλοσοφία του». «Ωστόσο όταν αναρτάς ένα νομοσχέδιο σε διαβούλευση -δεν είναι ο τελικός νόμος. Το αναρτούμε σε διαβούλευση για να ακούσουμε τις προτάσεις, για να συζητήσουμε με εποικοδομητικό πνεύμα. Θέλουμε να υπερασπιστούμε την φορολογική δικαιοσύνη και δεν μπορεί ένα νομοσχέδιο να έχει μέσα αδικίες. Άρα όλες οι ρυθμίσεις θα γίνουν με τρόπο που θα είναι οι δίκαιες για όλους», είπε ο κ. Σκέρτσος.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.