Quantcast
Φορολογικό νομοσχέδιο: "Κόφτης" στη φοροαπαλλαγή για τις ανακαινίσεις ακινήτων - Tι θα προβλέπει - enikonomia.gr
share

Φορολογικό νομοσχέδιο: “Κόφτης” στη φοροαπαλλαγή για τις ανακαινίσεις ακινήτων – Tι θα προβλέπει

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νέα διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που θα προβλέπει «κούρεμα» της δαπάνης για τα υλικά τα οποία θα μετράνε για την έκπτωση φόρου εισοδήματος που θα έχουν οι πολίτες που θα ανακαινίζουν ή θα επισκευάζουν τα ακίνητά τους. Το μέτρο αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 και η εν λόγω διάταξη αναμένεται να αναφέρει  τα εξής:

-Το ανώτατο όριο της έκπτωσης θα είναι στα 16.000 ευρώ και θα κατανέμεται σε βάθος πενταετίας. Αυτό που ουσιαστικά αλλάζει είναι πως το κόστος των εργατικών θα μετρά στο 100% στη συνολική δαπάνη για την ανακαίνιση ή επισκευή του ακινήτου αλλά δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1/3 της δαπάνης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως:

  • Εάν γίνει μια  δαπάνη ανακαίνισης κατοικίας συνολικού ύψους  5.000 ευρώ, τότε η αξία των υλικών δεν θα πρέπει να ξεπερνά  τα 1.667 ευρώ.
  • Εάν στη δαπάνη των 5.000 ευρώ, οι εργασίες κοστίζουν 3.500 ευρώ και τα υλικά 1.500 ευρώ, τότε ο ιδιοκτήτης ακινήτου θα έχει μια έκπτωση φόρου εισοδήματος 1.000 ευρώ σε ετήσια βάση για 5 χρόνια.

Σημειώνεται δε πως η αρχική διάταξη ανέφερε πως η έκπτωση από το φόρο εισοδήματος αφορούσε την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών με ανώτατο όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ.

Τι προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, το  φόρο-μπόνους εφαρμόζεται σε  κτίρια που δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων ή άλλα προγράμματα ή δράσεις επιχορήγησης υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:

-Θα πρέπει να είναι με νόμιμα παραστατικά (Τιμολόγιο ή στοιχείο λιανικής πώλησης για την παροχή υπηρεσιών) η απόδειξη πραγματοποίησης των δαπανών αυτών. Σε αυτή θα πρέπει να  αναφέρεται διακριτά το είδος και η αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας, τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ) του προσώπου αλλά και τα στοιχεία του ακινήτου (ΑΤΑΚ), εκτός αν πρόκειται για κοινόχρηστα, για τα οποία αρκεί μόνο η διεύθυνση του ακινήτου.

-Να έχει πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών (κάρτες, POS, e-banking, ηλεκτρονικό πορτοφόλι κ.ά.) η εξόφληση των δαπανών, ανεξαρτήτως του ύψους αυτών.

-Δικαιούχοι του μέτρου είναι τα φυσικά που έχουν:

α. δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας στο κτίριο στο οποίο πραγματοποιούνται οι επιλέξιμες δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης

β. δικαίωμα ψιλής κυριότητας επί του ακινήτου, με την προϋπόθεση να το χρησιμοποιούν είτε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία είτε ως έδρα ή υποκατάστημα για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους.

Διευκρινίζεται δε πως  σε αυτές τις περιπτώσεις δικαιούχος της μείωσης του φόρου είναι μόνο το πρόσωπο στο όνομα του οποίου εκδίδεται το σχετικό παραστατικό.

Εάν οι δαπάνες αφορούν κοινόχρηστους χώρους κτιρίου, ο διαχειριστής της πολυκατοικίας / συγκροτήματος ιδιοκτησιών εξοφλεί ηλεκτρονικά τις δαπάνες και αυτές λαμβάνονται υπόψη για τους δικαιούχους ανάλογα με τα χιλιοστά συνιδιοκτησίας τους, με βάση σχετική βεβαίωση που θα χορηγείται από τον διαχειριστή και στην οποία θα καταχωρίζεται ο ΑΤΑΚ του ακινήτου το οποίο βρίσκεται εντός του κτιρίου για το οποίο  γίνεται η σχετική δαπάνη.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.