Quantcast
«Φωτιά» πήραν οι τιμές των ακινήτων - Μεγάλες αυξήσεις στα νότια προάστια και στο κέντρο της Αθήνας - enikonomia.gr
share

«Φωτιά» πήραν οι τιμές των ακινήτων – Μεγάλες αυξήσεις στα νότια προάστια και στο κέντρο της Αθήνας

δημοσιεύτηκε:

Συνεχίστηκε το «ράλι» στις τιμές πώλησης των ακινήτων και το δεύτερο τρίμηνο του 2023, όπως αυτό προκύπτει από σχετική πανελλαδική έρευνα που διενήργησε  το www.spitogatos.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία της έρευνας, οι τιμές στο κέντρο της Αθήνας κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του  11% έναντι αύξησης 8,5% και ανέρχονται πλέον σε 1.890 ευρώ/τ.μ., από 1.700 ευρώ/τ.μ.  που ήταν πριν από 1 χρόνο.

Ενώ στα δυτικά προάστια η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης  ανήλθε σε 1.715 ευρώ/τ.μ.,  καταγράφοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του  14,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα κι ενώ η αύξηση κατά το πρώτο τρίμηνο είχε διαμορφωθεί σε 11,2%.

Επίσης τα ίδια στοιχεία της έρευνας έδειξαν μεταξύ άλλων:

Αθήνα 

  • Κέντρο Αθήνας: Η μέση τιμή  πώλησης έχει διαμορφωθεί στα 1.887 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (+11%) κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 από  1.700 ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα
  • Νότια προάστια: Οι τιμές των ακινήτων αυτών των περιοχών κατέγραψαν την μεγαλύτερη ετήσια άνοδο (+14,7% ) μια μια μέση τιμή στα 3.511 ευρώ ανά τ.μ..
  • Αττική και δυτικά προάστια: Μια αύξηση άνω του 14% σημείωσαν οι τιμές των ακινήτων τόσο στην Αττική τόσο τα δυτικά προάστια. Και η μέση τιμή στα ακίνητα των περιοχών αυτών  ανέρχεται τώρα στα 1.714 ευρώ ανά τ.μ., όσο και τα προάστια του Πειραιά φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 1.563 ευρώ ανά τ.μ.Πάντως συμπεραίνεται  πως η μικρότερη άνοδος σε ετήσια βάση κατά 5,4% σημειώθηκε στο υπόλοιπο της Αττικής, με μία μέση τιμή στα 1.815 ευρώ ανά τ.μ..

Θεσσαλονίκη 

Σημαντική είναι η άνοδος των ακινήτων και στις τιμές ακινήτων του δήμου Θεσσαλονίκης. Η μέση τιμή στα ακίνητα ανέρχεται στα 2.120 ευρώ ανά τ.μ. και  έχει σημειωθεί μια αύξηση της τάξεως του 21,4% μέσα σε 1 χρόνο, ενώ και στους περιφερειακούς δήμους σημειώθηκε αύξηση κατά  17% και η μέση τιμή ανήλθε στα 1.500 ευρώ ανά τ.μ.

H υπόλοιπη Ελλάδα

Αξιοσημείωτο είναι δε πως οι τιμές ακινήτων  στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε πολύ δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως στο νομό Κέρκυρας κατέγραψαν μια αύξηση της τάξεως του 18,5%  όπου η μέση τιμή έχει σκαρφαλώσει στα 2.000 ευρώ ανά τ.μ. ή στο νομό Χανίων με ένα +16,3% σε ετήσια βάση και μία μέση τιμή στα 2.143 ευρώ ανά τ.μ.

Ενώ πέρα  από την Καστοριά όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση τιμών σε ετήσια βάση, πτώση καταγράφηκε και στις τιμές ακινήτων της Βοιωτίας (-7,9% με μέση τιμή στα 1.346 ευρώ ανά τ.μ.),  της Κοζάνης  (-5,1% με μέση τιμή στα 652 ευρώ ανά τ.μ.), της Πέλλας  (-3,6% με μέση τιμή τα 761 ευρώ ανά τ.μ.).

Αλλά μειωμένες ήταν και οι τιμές  πώλησης στα ακίνητα  της Αρκαδίας  (-3,7% στα 1.111 ευρώ ανά τ.μ.), του Κιλκίς, της  Ηλείας και της Δράμας.

Δείτε παρακάτω τον σχετικό πίνακα

 

 

Ποιοι παράγοντες επιδρούν στην αγορά ακινήτων

Δύο παράγοντες επιδρούν στην αγορά ακινήτων. Αυτοί είναι οι εξής:

1.Το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα οδηγήσει νομοτελειακά σε αυξήσεις των τιμών περιορίζοντας περαιτέρω τη δεξαμενή των ακινήτων που θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμα για τους ενδιαφερομένους, όπως έχουν προειδοποιήσει φορείς της αγοράς ακινήτων.  Υπενθυμίζεται πως  μέσω του προγράμματος αυτού οι νέοι μπορούν να αγοράσουν κατοικίες  που ανεγέρθηκαν πριν από το 2007, επιφάνειας έως 150 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ.

2.Άδεια παραμονής

Ένας άλλος ένας παράγοντας  που επιδρά φέτος στην αγορά κατοικίας ιδίως στο κέντρο και στα νότια προάστια είναι το ότι οι επενδυτές ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής μέσω του σχετικού προγράμματος. Οι επενδυτές λοιπόν  μπορούν να συνάψουν προσύμφωνα αγοράς κατοικιών αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ για την εξασφάλιση της άδειας μέχρι τις 31 Ιουλίου καθώς από την 1η Αυγούστου η ελάχιστη αξία θα διπλασιαστεί σε 500.000 ευρώ

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.