Quantcast
Φούεστ (Ifo): Να εκδίδουν ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης υπερχρεωμένες χώρες του ευρώ! - enikonomia.gr
share

Φούεστ (Ifo): Να εκδίδουν ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης υπερχρεωμένες χώρες του ευρώ!

δημοσιεύτηκε:

Πρόταση –σοκ , για να περιορισθούν οι επιπτώσεις από τα ελλείμματα και τα χρέη των χωρών του Νότου της Ευρωζώνης, έκανε με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Κλέμενς Φούεστ, που διαδέχθηκε τον γνωστό για τη θέση του υπέρ του Grexit, Χανς – Βέρνερ Ζιν.

Ο Φούεστ, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FAZ, πρότεινε οι χώρες της Ευρωζώνης να εκδίδουν ομόλογα χαμηλότερης διαβάθμισης, όταν το έλλειμμά τους υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι τα ομόλογα αυτά θα έχουν υψηλότερο επιτόκιο, επειδή οι επενδυτές θα διατρέχουν τον κίνδυνο να μην πάρουν τα χρήματά τους πίσω, αν η υπάρξει δημοσιονομικό πρόβλημα της συγκεκριμένης χώρας.

Όταν το χρέος μίας χώρας φθάσει το 120% του ΑΕΠ της, τότε οι επενδυτές, σύμφωνα με την πρόταση του Φούεστ, δεν θα πληρώνονται τόκους για τα ομόλογά τους, ενώ σε περίπτωση προσφυγής μίας χώρας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), οι επενδυτές θα χάνουν τα χρήματά τους.

Σημειώνεται ότι τα ομόλογα μειωμένης διαβάθμισης χρησιμοποιούνται από εταιρείες, αλλά είναι η πρώτη φορά που προτείνεται να εκδίδονται από κράτη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.