Quantcast
Φρένο στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής - enikonomia.gr
share

Φρένο στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

δημοσιεύτηκε:

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Σαφείς αποστάσεις από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί επιστροφής στην κανονικότητα έβαλε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται να περάσουν χρόνια για να αποκατασταθεί σε κάποιο επίπεδο η ευημερία και το εισόδημα.

“Θα ήθελα να μετριάσω τις υπερβολικές αισιοδοξίες που ακούγονται. Θα περάσουν χρόνια μέχρι να αποκατασταθεί σε ένα συνολικό επίπεδο η ευημερία και το εισόδημα. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε μπορεί η χώρα σε ένα-δυο χρόνια να αποκαταστήσει τη ζημιά που υπέστη σε εννέα χρόνια. Θα πάρει καιρό” είπε ο κ. Κουτεντάκης. Περιγράφοντας τα κύρια προβλήματα της χώρας ο κ. Κουτεντάκης επικεντρώθηκε στο τεράστιο “στοκ” δημόσιου χρέους, στα κόκκινα δάνεια, στα τεράστια ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών, στο μειωμένο κεφαλαιακό απόθεμα, στη μείωση επενδύσεων.


“ Το εργατικό δυναμικό έχει συρρικνωθεί και λόγω της μετανάστευσης στο εξωτερικό και ποιοτικά γιατί έχει γίνει στα πιο μορφωμένα κομμάτια του εργατικού δυναμικού. Αυτά είναι προβλήματα που θα μείνουν για κάποια χρόνια. Το θέμα είναι αν η διαχείριση αυτή των προβλημάτων γίνονται με τρόπο που να οδηγεί σε σωστή κατεύθυνση ή όχι. Είναι προβλήματα που δεν θα λυθούν γρήγορα» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση του ποσού από ANFAs και SMPs ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως η μη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και η αστοχία εκταμίευσης της δόσης θα στείλει λάθος μηνύματα στο εξωτερικό για ασυνέπεια της χώρας: “Μία αστοχία στην εκταμίευση έχει τρία προβλήματα: το πρώτο είναι πως στερούνται ποσά από τα ταμεία, το δεύτερο ότι θα σταλεί κακό μήνυμα για την πορεία της χώρας , ενώ το τρίτο είναι πως κάποια από τα προαπαιτούμενα είναι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις του κράτους (π.χ. επιλογές γ.γ. μέσω ΑΣΕΠ και προσλήψεις στην ΑΑΔΕ).

Τα στελέχη του Γραφείου Προϋπολογισμού δέχθηκαν καταιγισμό ερωτήσεων και για το ζήτημα του κατώτατου μισθού καθώς στην έκθεσή τους αναφέρθηκαν σε κίνδυνο επιπτώσεων στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα από την αύξηση του κατώτατου μισθού. “Τέτοιες επιπτώσεις αφορούν κυρίως τη συνολική απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα. Μια αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει αντιληπτή από τις επιχειρήσεις σαν αύξηση του εργασιακού τους κόστους και μείωση της κερδοφορίας. Βραχυχρόνια μπορούν να αντιδράσουν είτε μειώνοντας την απασχόληση είτε αυξάνοντας τις τιμές των προϊόντων τους. Μακροχρόνια θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας που απασχολούν ώστε να εξουδετερωθεί η επίπτωση στο μοναδιαίο κόστος εργασίας” ανέφερε χαρακτηριστικά η Έκθεση.

Απαντώντας στις ερωτήσεις ο κ. Κουτεντάκης υποστήριξε ότι προς το παρόν μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν για τις επιπτώσεις όμως στο τέλος όλα θα κριθούν από τη βούληση του εργοδότη. Ο κ. Κουτεντάκης παραδέχθηκε ωστόσο ότι η εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου για μείωση του ορίου του αφορολογήτου από το 2020 είναι πιθανό να εξαφανίσει είτε ένα μέρος είτε ακόμα και το σύνολο της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Στην ίδια συνεδρίαση αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τέως Υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με τις δικαστικές αποφάσεις οι οποίες κρίνουν αντισυνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές και επιβάλλουν επιστροφή περικοπών: “Η αίσθησή μου είναι ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες και συμφωνίες είναι πιο ισχυρές από το Σύνταγμα. Όταν ήρθαν στη χώρα όσα άρχισαν το 1992 ( σ.σ Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ στο Μάαστριχτ) με τη βοήθεια των οποίων δομήθηκε η νομισματική ένωση δεν είδαμε όπως είδαμε σε άλλες χώρες την όποια προσφυγή στα δικαστήρια, ώστε να πούμε πως όσα έρχονταν είναι αντισυνταγματικά. Άρα τότε όλα έγιναν αποδεκτά” είπε.

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.