Quantcast
FT: Η πιθανή νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση Πορτογαλίας δεν σχεδιάζει αύξηση ελλείμματος - enikonomia.gr
share

FT: Η πιθανή νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση Πορτογαλίας δεν σχεδιάζει αύξηση ελλείμματος

δημοσιεύτηκε:

Μία νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας, που θα στηρίζεται από τα κόμματα της άκρας αριστεράς δεν θα «ρίξει χρήμα στην οικονομία» για να ενισχύσει την ανάπτυξη ούτε θα συναινέσει στην αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, που θα είναι ενδεχομένως ο επόμενος υπουργός Οικονομικών της χώρας. 

«Δεν αμφισβητούμε την κατεύθυνση (της πολιτικής) αλλά την ταχύτητα της διαδρομής», δήλωσε ο Σεντένο, που είναι βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) και πρώην οικονομολόγος της Τράπεζας της Πορτογαλίας, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times.

Οι διαβεβαιώσεις του Σεντένο ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα διατηρήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος σε μία «σταθερή πτωτική τάση», καθώς τα κόμματα της κεντροαριστεράς ετοιμάζονταν να ρίξουν στη Βουλή την κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, όπως και έγινε σήμερα το απόγευμα.

Η προοπτική μίας σοσιαλιστικής κυβέρνησης, με στήριξη του σκληροπυρηνικού κομμουνιστικού κόμματος και του ριζοσπαστικού Αριστερού Μπλοκ, προκάλεσε κλυδωνισμούς των μετοχών πορτογαλικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα και οδήγησε σε υψηλό 5μήνου την απόδοση των κρατικών πορτογαλικών ομολόγων.

Ο Σεντένο, ωστόσο, χαρακτήρισε επιφανειακή και λάθος την άποψη ότι σχεδιάζει «μία καθαρή και απλή πολιτική στήριξης της εγχώριας ζήτησης».

«Δεν είναι εύκολο να περιγράψουμε την προσέγγισή μας με δύο ή τρία σλόγκαν. Θα συνεχίσουμε να μειώνουμε το έλλειμμα και το χρέος, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Αυτό θα δημιουργήσει το οικονομικό περιθώριο για να ελαφρύνουμε τους πολύ σοβαρούς οικονομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις», δήλωσε.

Ο Σεντένο τόνισε ότι μία σοσιαλιστική κυβέρνηση δεσμεύεται ισχυρά να διατηρήσει την Πορτογαλία στο ευρώ, συμμορφούμενη με το δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ και διασφαλίζοντας ότι η χώρα δεν θα υποστεί κυρώσεις λόγω υπερβολικών ελλειμμάτων.

Παράλληλα, είπε, ότι δεν υπάρχει θέμα να ζητήσει οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης τους χρέους, κάτι το οποίο υποστηρίζουν το κομμουνιστικό κόμμα και το αριστερό μπλοκ, προσθέτοντας: «Ωστόσο, θα πρέπει να βρούμε τρόπο να κάνουμε αυτό που θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την οικονομία – να μειώσουμε το χρέος με έναν ρυθμό που είναι συμβατός με την ανάπτυξη».

Ο Σεντένο σημείωσε ότι προβλέπει μία μείωση του ελλείμματος από 3% του ΑΕΠ φέτος στο 1,5% του ΑΕΠ το 2019 και μείωση του χρέους από το 128% του ΑΕΠ φέτος στο 112% την ίδια περίοδο. Το πρόγραμμα σταθερότητας, που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Κοέλιο με την ΕΕ προβλέπει τη μείωση του ελλείμματος στο 0,2% του ΑΕΠ το 2019 και του χρέους στο 107,6%.

Το πρόγραμμα του σοσιαλιστικού κόμματος προβλέπει την αύξηση των εισοδημάτων, με την κατάργηση στο τέλος του 2016 των μισθολογικών μειώσεων που επιβλήθηκαν στους δημοσίους υπαλλήλους. Οι εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση θα μειωθούν ελαφρά για όσους έχουν εισόδημα μικρότερο από 600 ευρώ τον μήνα και ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί σταδιακά από 589 σε 600 ευρώ το 2019.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.