Quantcast
FT: Κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ συναντήθηκαν με hedge fund την περίοδο της ελληνικής κρίσης - enikonomia.gr
share

FT: Κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ συναντήθηκαν με hedge fund την περίοδο της ελληνικής κρίσης

δημοσιεύτηκε:

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, και ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Πέτερ Πρετ, συναντήθηκαν με εκπροσώπους του hedge fund Algebris στο ζενίθ της ελληνικής κρίσης το καλοκαίρι, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας αποφάσιζε σε καθημερινή βάση αν θα ενέκρινε την αύξηση της χρηματοδότησης (μέσω του ELA) στις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι Κονστάντσιο και Πρετ συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Algebris στις 23 Ιουνίου. Επίσης, ο Πρετ συναντήθηκε με στελέχη της BNP Paribas Fortis στις 22 Ιουνίου και με στελέχη του Pimco, του μεγαλύτερου ταμείου επενδύσεων σε ομόλογα στον κόσμο, στις 25 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι στις 28 Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση της συμφωνίας που είχε προταθεί από την Ευρωζώνη, η οποία οδήγησε στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών για πάνω από δύο εβδομάδες και την επιβολή των capital controls. Τότε, η ΕΚΤ σταμάτησε τη χρηματοδότηση μέσω ELA , μέχρι να συμφωνήσει η κυβέρνηση με την Ευρωζώνη στη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι τα στελέχη της ΕΚΤ – που είχαν συναντήσεις με στελέχη ιδιωτικών τραπεζών και σε άλλες ημερομηνίες που λαμβάνονταν αποφάσεις για το QE ή τη μείωση των τραπεζικών επιτοκίων – παραβίασαν τους κανόνες της τράπεζας, συζητώντας πληροφορίες που είναι ευαίσθητες για την αγορά. Οι κανόνες της ΕΚΤ επιβάλλουν μία «περίοδο σιωπής» που απαγορεύει όσους παίρνουν αποφάσεις να μιλούν δημόσια την εβδομάδα πριν από τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής.

Η ΕΚΤ δηλωσε ότι οι αξιωματούχοι της δεν συζητούν ποτέ ευαίσθητες για την αγορά πληροφορίες σε ιδιωτικές συναντήσεις τους. «Η περίοδος σιωπής αναφέρεται στις δημόσιες ανακοινώσεις πριν από συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι ίδιες βασικές αρχές – η προσοχή να μη διαμηνυθούν οι αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής – εφαρμόζονται φυσικά και στις διμερείς συναντήσεις. Σε κάθε περίπτωση, καμία ευαίσθητη για την αγορά πληροφόρηση δεν αποκαλύπτεται από την ΕΚΤ σε κανένα μη δημόσιο φόρουμ», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην εφημερίδα.

Όσον αφορά τις συναντήσεις που έλαβαν χώρα κατά την περίοδο της ελληνικής κρίσης, ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Οι τηλεφωνικές συνδιασκέψεις του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν ειδικές συνεδριάσεις που αντιμετώπιζαν την οξεία κατάσταση που υπήρχε εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα. Και πάλι, ίσχυε η αρχή της μη ανακοίνωσης ευαίσθητων για την αγορά πληροφοριών».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.