Quantcast
FT: Ο Τσίπρας πρέπει να ασχοληθεί με την ουσία και όχι με επικοινωνιακά τρικ - enikonomia.gr
share

FT: Ο Τσίπρας πρέπει να ασχοληθεί με την ουσία και όχι με επικοινωνιακά τρικ

δημοσιεύτηκε:

Η κυβέρνηση Τσίπρα διακηρύσσει ότι θέλει με κάθα τρόπο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά οι πράξεις της δεν δείχνουν κάτι τέτοιο, αναφέρει άρθρο γνώμης της εφημερίδας FinancialTimes (FT View), προσθέτοντας ότι “πρέπει να αφήσει τα επικοινωνιακά κόλπα και να εστιάσει στην ουσία”. 

Η εφημερίδα τονίζει ενώ  “πασχίζει να αποπληρώσει αυτήν την εβδομάδα μία δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο“, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει με εξαιρετική χαλαρότητα την διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Και αυτό, ενώ παραμονεύει ο κίνδυνος να ξεμείνει από χρήματα, καθώς οι διαπραγματεύσεις θα κινούνται μετ’ εμποδίων, και να καταφύγει στους κεφαλαιακούς ελέγχους ή στην καθιέρωση παράλληλου νομίσματος.

Σχολιάζοντας την τελευταία λίστα Βαρουφάκη προς τους δανειστές, η εφημερίδα σημειώνει ότι ήταν πιο ολοκληρωμένη από τις προηγούμενες, αλλά και πάλι δεν αρκεί να υπάρξει μία συμφωνία  που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να καταστρώσει μακροπρόθεσμα σχέδια και να προχωρήσει μια ελάφρυνση του χρέους της. .

Οι προτάσεις της κυβέρνησης βασιζόταν στον συνηθισμένο συνδυασμό χρήσιμων, δονκιχοτικών και αντιπαραγωγικών μέτρων, αναφέρει το άρθρο.  Στην κατηγορία των χρήσιμων μέτρων περιλαμβάνεται η διαβεβαίωση ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν δρομολογηθεί θα ολοκληρωθούν. Στα δονκιχοτικά, η ιδέα πως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα αποφέρει μεταξύ 725 εκατ. και 875 εκατ. ευρώ φέτος. Ενώ στα αντιπαραγωγικά η ανακοίνωση πως η κυβέρνηση θα καταργήσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά απασχόλησης, για παράδειγμα επαναφέροντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις  σε κλαδικό επίπεδο.

Το πρόβλημα με τον τρόπο που έχει συγκροτηθεί μέχρι στιγμής το πρόγραμμα – και αυτό αποτελεί ευθύνη των πιστωτών όσο και της Ελλάδας – είναι πως ορισμένες ρυθμίσεις, όσο καλοπροαίρετες και αν είναι, θα πλήξουν βραχυπρόθεσμα την ζήτηση σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία πασχίζει για να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Η έμφαση, σύμφωνα με τους FT,  πρέπει να δοθεί στην δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και όχι σε βραχυπρόθεσμα τεχνάσματα για την εύρεση εσόδων. Η Αθήνα θα μπορούσε για παράδειγμα να απελευθερώσει τις αγορές απασχόλησης κα να περιορίσει την πρόωρη συνταξιοδότηση, η οποία πλήττει τα οικονομικά των συνταξιοδοτικών ταμείων και των προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλισης. Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη καχυποψία μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης που δεν υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη ότι τα μέτρα δεν θα ακυρωθούν μόλις υπάρξει ελάφρυνση του χρέους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.