Quantcast
Φθηνή στέγαση: Νέες διευκρινίσεις από τον κ.Χατζηδάκη - enikonomia.gr
share

Φθηνή στέγαση: Νέες διευκρινίσεις από τον κ.Χατζηδάκη

δημοσιεύτηκε:

Στο  σχέδιο της κυβέρνησης για τη φθηνή στέγη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας  στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ. 

“Αυτή την ώρα είμαστε στη φάση της τελικής επεξεργασίας προτάσεων οι οποίες  θα παρουσιαστούν ως θέσεις πια από τον Πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε σχέση με τη στεγαστική πολιτική”, τόνισε ο κ.Χατζηδάκης και υπενθύμισε ότι ήδη στο νομοσχέδιο “Δουλειές Ξανά ” συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις για το θέμα αυτό.

“Θέλω να σας θυμίσω ότι ήδη την Άνοιξη περάσαμε -στο πλαίσιο του νόμου “Δουλειές ξανά”-  ρυθμίσεις για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, τον πρώην ΟΑΕΔ στο συγκεκριμένο θέμα”, σημείωσε και ανέφερε ενδεικτικά κάποιες προτάσεις που εξετάζονται.

“Έχουμε μιλήσει για διάφορες ιδέες οι οποίες ήδη εξετάζονται και έχουν να κάνουν για παράδειγμα με επιδοτήσεις  επιτοκίων, με αξιοποίηση δημόσιας αλλά και ιδιωτικής περιουσίας  προς όφελος των νέων ζευγαριών. Έχουν να κάνουν με μια σύγχρονη επιδοματική πολιτική ως προς τη στέγαση. Οι επιμέρους όμως προτάσεις θα παρουσιαστούν από τον Πρωθυπουργό στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη” τόνισε και ξεκαθάρισε ότι  “οι  προτάσεις αυτές, οι θέσεις αυτές δεν θα αφορούν μόνο τα ενοίκια αλλά θα αφορούν και τους νέους  και με την ιδιότητα τους ενδεχομένως  ως ιδιοκτητών. Γενικότερα μιλάμε για μια πολιτική η οποία θα καταστήσει πιο προσιτή την πρόσβαση του  νέων, των νέων ζευγαριών  στην κατοικία “.

 

 Νομοσχέδιο “Δουλειές Ξανά”: Τι αναφέρουν οι διατάξεις για  την φθηνή στέγη

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με διατάξεις του νομοσχεδίου, “Δουλειές Ξανά” η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) θα έχει τη δυνατότητα να αποκτά αδόμητα και δομημένα ακίνητα για την εκπλήρωση των σκοπών της που σχετίζονται με τη στεγαστική συνδρομή, αλλά και να συμπράττει με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων, με σκοπό την προώθηση των κυβερνητικών πολιτικών σχετικά με τη στεγαστική προστασία του εργατικού δυναμικού και των νέων.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις που διευκολύνουν τόσο την απόκτηση/ανέγερση ακινήτων που θα διατεθούν για τη στέγαση εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών τους, όσο και την αξιοποίηση της περιουσίας της ΔΥΠΑ για την αύξηση των εσόδων της, ενώ για τα ακίνητα ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ, που δεν προορίζονται για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των εργαζομένων, προωθούνται διατάξεις που θα επιτρέψουν την καλύτερη εκμετάλλευση και την αύξηση των εσόδων της.

Προς την κατεύθυνση αυτή, επιτρέπεται η σύναψη μακροχρόνιων μισθώσεων, η σύμπραξη με ιδιώτες οι οποίοι μπορεί να αναλάβουν την οικοδόμηση αδόμητων ακινήτων, οι εγγυήσεις που θα πρέπει να παρέχουν, για να συμμετάσχουν στους σχετικούς διαγωνισμούς, κ.ά.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο, «η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) δύναται, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, να εκμισθώνει ακίνητά της, τα οποία δεν προορίζονται για άμεση στεγαστική συνδρομή των δικαιούχων, προς οικονομικούς φορείς που έχουν εμπειρία διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων, με σκοπό τον προσπορισμό εσόδων που θα ενισχύσουν τις πολιτικές αρμοδιότητάς της, με σκοπό την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.