Quantcast
Φθηνή στέγη για νέα ζευγάρια - Τι προβλέπει το πρόγραμμα - enikonomia.gr
share

Φθηνή στέγη για νέα ζευγάρια – Τι προβλέπει το πρόγραμμα

δημοσιεύτηκε:

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εφαρμογή του σχεδίου “φθηνή στέγη” το οποίο θα αφορά σε νέα ζευγάρια. 

Πρόκειται για το στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ το οποίο θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος  Μητσοτάκης στα εγκαίνια της ΔΕΘ και  το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το Φθινόπωρο.

Αυτό θα βασιστεί κατά ένα μέρος σε επιδοτούμενα προγράμματα του παλιού ΟΕΚ και μέσω αυτού θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άτοκα δάνεια για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας αλλά και επιδότηση ενοικίου ευρύτερες ομάδες πολιτών, (όπως  όσοι λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αλλά και τα νέα ζευγάρια όλων των κατηγοριών είτε είναι δηλαδή μισθωτά είτε ελεύθεροι επαγγελματίες).

Οι επιλογές 

Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκονται οι παρακάτω επιλογές για την απόκτηση φθηνής στέγης από νέα ζευγάρια:

Α. Επιδότηση επιτοκίου για:

  • δάνειο αγοράς πρώτης κατοικίας.
  • επισκευή πρώτης κατοικίας.

Β. Επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια αλλά εξετάζεται να αφορά και σπίτια φοιτητών.

Γ. Μακροχρόνια μίσθωση και αγορά σπιτιού στη συνέχεια, με έκπτωση τιμής ίσης με τα καταβαλλόμενα ενοίκια (rent to own).

Δ. Ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων με σύμπραξη ΔΥΠΑ ( πρώην  ΟΑΕΔ) – ιδιωτών και διαμοιρασμό των σπιτιών στη συνέχεια κατά 50% στους ιδιώτες για πώληση και 50% στην ΔΥΠΑ για εκχώρηση σε νέα ζευγάρια.

Οι επιδοτήσεις

Με εισοδηματικά – κοινωνικά κριτήρια αναμένεται να καταβάλλονται οι επιδοτήσεις του προγράμματος στους δικαιούχους. Τα ποσά των επιδοτήσεων θα είναι κλιμακούμενα.

Η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” παραθέτει το εξής παράδειγμα:

Ζευγάρι  με ετήσιο  εισόδημα 12.000 ευρώ και τέκνα  μπορεί να επιδοτείται έως και 50% αν μένει με νοίκι, ενώ με εισόδημα 17.000 ευρώ  η επιδότηση θα είναι χαμηλότερη.

Σημειώνεται  πως η επιδότηση ενοικίου που καταβάλλεται σήμερα από τον ΟΠΕΚΑ  και φτάνει τα 210 ευρώ  καλύπτει  όσους έχουν εισόδημα έως 7.000 ευρώ το οποίο προσαυξάνεται  κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον  μέλος  και μέχρι τα 21.000 ευρώ. Για το στεγαστικό πρόγραμμα που σχεδιάζεται θα ενισχύονται και ζευγάρια με παρόμοια ή και μεγαλύτερα εισοδήματα.

Επιδότηση επιτοκίου. Ο πρώην ΟΕΚ επιδοτούσε το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων που χορηγούν οι τράπεζες σε δικαιούχους του, παράλληλα και πέραν της επιδότησης του Δημοσίου. Τα δάνεια είναι 15ετούς διάρκειας, η επιδότηση του Δημοσίου χορηγείται για τα 7½ χρόνια και του ΟΕΚ για τα 9 πρώτα χρόνια.

Επισκευή ή αποπεράτωση. Ο πρώην ΟΕΚ χορηγούσε άτοκα δάνεια από κεφάλαιά του για αποπεράτωση υπάρχουσας κατοικίας. Το ποσό ήταν 25.000 ευρώ για εγγάμους και αγάμους και προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί. Τα δάνεια αποπεράτωσης υπάρχουσας κατοικίας εξοφλούνται σε 15 χρόνια σε άτοκες εξαμηνιαίες δόσεις. Παρέχεται περίοδος χάριτος ενός έτους, η οποία θα αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της δανειακής σύμβασης. Σε περίπτωση που δεν εξοφληθεί εμπρόθεσμα η δόση, ο δικαιούχος πληρώνει τον νόμιμο τόκο υπερημερίας.

Rent to own. Πρόκειται για μια συμφωνία ενοικίασης. Δηλαδή νοικιάζει κανείς  ένα σπίτι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης. Οι συμφωνίες ενοικίασης αποτελούνται από δύο μέρη:

  • το πρώτο μέρος θα αφορά την τυπική σύμβαση μίσθωσης
  • και το δεύτερο την αγορά του ακινήτου

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.