Quantcast
Φθινοπωρινή επιδρομή στους οφειλέτες του ΕΦΚΑ – Για ποιους έρχονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί - enikonomia.gr
share

Φθινοπωρινή επιδρομή στους οφειλέτες του ΕΦΚΑ – Για ποιους έρχονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί

δημοσιεύτηκε:

Μπαράζ κατασχέσεων και πλειστηριασμών σχεδιάζει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) από το Φθινόπωρο, στοχεύοντας σε δύο πεδία: σε πρόσφατες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, οι οποίες έχουν θεωρητικά υψηλότερη εισπραξιμότητα, αλλά και σε οφειλέτες με υψηλά χρέη, τα οποία οι υπηρεσίες παρακολουθούν στενά και συνεχώς.

Η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», αποτελεί το επόμενο βήμα των Αρχών μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών, αλλά και τη λήξη των παρατάσεων για την επανένταξη σε παλαιές, απολεσθείσες ρυθμίσεις, καθώς τα χρέη έχουν εκτιναχθεί στα 46 δισ. ευρώ. Το ΚΕΑΟ εκτιμά ότι μπορεί να εισπραχθεί 1,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2023 έχουν εισπραχθεί 418,5 εκατ.

Η τελευταία προσπάθεια για αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων δεν επέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι δυνητικοί δικαιούχοι ήταν 260.000, εντάχθηκαν μόλις 52.000 για χρέη 700 εκατ. ευρώ και ήδη από αυτούς απώλεσαν και τη νέα ρύθμιση γύρω στους 10.500.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη λήψης αναγκαστικών μέτρων και ήδη οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ έχουν προχωρήσει στην κατηγοριοποίηση ανάλογα με την παλαιότητα και το ύψος της οφειλής. Έτσι, βάσει του σχεδιασμού προτεραιότητα για λήψη μέτρων δίνεται στις πιο πρόσφατες οφειλές που μπορεί να έχουν υψηλή εισπραξιμότητα. Παράλληλα εντατικότερες προσπάθειες για αναγκαστική είσπραξη αναμένονται και για τους οφειλέτες με υψηλά χρέη. Για τον σκοπό αυτόν στη διάρθρωση των περιφερειακών υπηρεσιών του Κέντρου προβλέφθηκε στο νέο οργανόγραμμα ξεχωριστό τμήμα διαχείρισης των μεγάλων οφειλετών ώστε να υπάρχει συνεχής και στενή παρακολούθηση των οφειλών αλλά και των μέτρων που λαμβάνονται.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.