Quantcast
Φυσικό αέριο: Γιατί είναι κρίσιμες οι σημερινές δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο: Γιατί είναι κρίσιμες οι σημερινές δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ

δημοσιεύτηκε:

Κρίσιμες είναι σημερινές διεθνείς δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ για το απόθεμα φυσικού αερίου του επόμενου χειμώνα.

Με τις δημοπρασίες αυτές θα αποσαφηνιστεί για το αν θα υπάρξει από το φθινόπωρο νέα επιβάρυνση στο κόστος προμήθειας της Ελλάδας με φυσικό αέριο. Δηλαδή με αυτόν τον τρόπο θα καθοριστεί πόσο φυσικό αέριο θα πρέπει να «στοκάρει» η Ελλάδα σε αποθήκη της Ιταλίας ή της  Βουλγαρίας, ενόψει του επόμενου χειμώνα. Αν αυτές οι ποσότητες βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, τότε το κόστος αποθήκευσης θα αυξηθεί στις εγχώριες τιμές του καυσίμου.

Υπενθυμίζεται πως όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι υποχρεωμένα να διατηρούν το απόθεμα φυσικού αερίου, όπως προβλέπει ο σχετικός Ευρωπαϊκός  Κανονισμός. Επίσης ο ίδιος κανονισμός  προβλέπει πως κάθε χώρα πρέπει να αποθηκεύει  μέχρι την 1η Νοεμβρίου (και  να διατηρεί  έως το τέλος Μαρτίου) ποσότητα αερίου ίση με το 15% της μέση ετήσιας κατανάλωσης των τελευταίων 5 ετών. Ωστόσο, περιλαμβάνει μία σειρά εξαιρέσεων για τα κράτη που δεν έχουν αποθήκες αερίου, όπως ισχύει και στην Ελλάδα.

Φυσικό αέριο: Πού βρίσκεται σήμερα η τιμή του

Μικρή πτώση της τάξεως του 0,37% κατέγραψε σήμερα στις 12.24 μμ η τιμή του φυσικού αερίου σύμφωνα με το www.barchart.com. Συγκεκριμένα, η τιμή του φυσικού αερίου ανήλθε στις 36,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 37.103 ευρώ μεγαβατώρα που ήταν χθες.

Δείτε παρακάτω τον σχετικό πίνακα του www.barchart.com

 

Φυσικό αέριο: Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν τη τιμή του το επόμενο διάστημα 

Συγκεκριμένοι παράγοντες θα καθορίσουν για το πώς θα διαμορφωθεί η τιμή του φυσικού αερίου το επόμενο διάστημα. Όπως αναφέρει το  primexbt.com , oι παράγοντες αυτοί είναι μεταξύ άλλων ο καιρός, το στοιχεία για το δημογραφικό, η οικονομική ανάπτυξη, η κατανάλωση καυσίμων αλλά και οι εξαγωγές. Επίσης επισημαίνεται πως όταν ο καιρός είναι κρύος στις χώρες σημαίνει πως οι πολίτες που θα χρησιμοποιήσουν περισσότερο φυσικό αέριο για  θέρμανση.

Εξίσου σημαντικό ρόλο στην τιμή του φυσικού αερίου θα παίξει και η θερμοκρασία. Διότι όταν εξετάζονται στοιχεία για το δημογραφικό, τότε υπάρχει μια τάση για τους κατοίκους των ΗΠΑ να μετακινούνται σε θερμότερες περιοχές που σημαίνει λιγότερη ζήτηση. Η πρόβλεψη για την τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζεται και από τις συνθήκες της αγοράς.

Ωστόσο σημειώνεται πως η αυξανόμενη τιμή του φυσικού αερίου μπορεί να κάνει τους πολίτες να απομακρυνθούν από αυτήν την πηγή καυσίμου και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει πρόσθετη προσφορά και λιγότερη ζήτηση

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.