Quantcast
Φυσικό αέριο: Μικρή υποχώρηση της τιμής του σήμερα - Η πρόταση της Ελλάδας και άλλων 6 χωρών για το πλαφόν - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο: Μικρή υποχώρηση της τιμής του σήμερα – Η πρόταση της Ελλάδας και άλλων 6 χωρών για το πλαφόν

δημοσιεύτηκε:

Μια ελαφρά πτώση της τάξεως του 0,36% σημείωσε σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου, τη στιγμή που γίνεται προσπάθεια στην Ευρώπη να βρεθεί μια λύση για τη διαμόρφωση της ανώτατης τιμής στις 13 Δεκεμβρίου 2022 οπότε και θα γίνει η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας.

Σημειώνεται δε, πως ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα δήλωσε πρόσφατα για το πλαφόν στο φυσικό αέριο πως θα χρειαστεί πολλή δουλειά έως τις 13 Δεκεμβρίου για να υπάρξει κάποια συμφωνία.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το www.barchart.com, η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στις 9:30 π.μ. στα 138.750 ευρώ η μεγαβατώρα. Η τιμή του χθες ήταν στα 139,258  ευρώ, ωστόσο την πιο υψηλή τιμή που κατέγραψε εντός της ημέρας  ήταν στα 138,750 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι δε πως από τις 18 Οκτωβρίου 2022 βρίσκεται σταθερά πάνω από το επίπεδο των 120 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου.

Δείτε τον πίνακα του www.barchart.com

Φυσικό αέριο: Πλαφόν στα 160 ευρώ ζητεί η Ελλάδα και άλλες 6 χώρες

Η πρόταση 

Εναλλακτική τιμή για την δυναμική διαμόρφωσης της ανώτατης τιμής του φυσικού αερίου κατέθεσαν η Ελλάδα και άλλες 6 χώρες ( το Βέλγιο, η Ιταλία, η Πολωνία, η Σλοβενία, η Μάλτα και η Λιθουανία) στην τσεχική προεδρία.

Συγκεκριμένα οι παραπάνω χώρες πρότειναν για το φυσικό αέριο τα εξής:

  • είτε να μπει πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • είτε το δυναμικό πλαφόν που θα έχει μία σταθερή και μία μεταβλητή συνιστώσα να λαμβάνει υπ’ όψιν τον μέσο όρο τιμών όλων των βασικών benchmarks σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία (HH, NWE, JJK και MED).

Δηλαδή αυτό που  προτείνεται  είναι:

Το δυναμικό πλαφόν στο φυσικό αέριο να αποτελείται από ένα σταθερό τμήμα της τιμής που θα αντιστοιχεί στο 75% και θα μπορούσε να τεθεί στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και ένα μεταβλητό (25%) το οποίο θα επικαιροποιείται με βάση τον μέσο όρο των δεικτών αναφοράς, οι οποίοι θα έχουν διαφορετική βαρύτητα στον υπολογισμό (10% για το Henry Hub και 30% για τα υπόλοιπα σημεία αναφοράς). Με αυτό τον τρόπο, το ανώτατο όριο θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις συνθήκες στη διεθνή αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις εξελίξεις σε αυτήν με προβλέψιμο τρόπο. Παράλληλα, προτείνεται το πλαφόν να εφαρμόζεται όχι μόνο στις μελλοντικές συναλλαγές, αλλά σε όλα τα προϊόντα του TTF και στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.

Ο μηχανισμός

Την ίδια ώρα οι χώρες αυτές προτείνουν για το φυσικό αέριο να υπάρξει ένας μηχανισμός που θα ενεργοποιείται και θα αναστέλλεται. Δηλαδή:

Α. Ως προς την ενεργοποίηση:

Ο μηχανισμός να ενεργοποιείται αυτόματα από την  1η Ιανουαρίου 2023  όταν υπάρχει έγκριση πολιτικής απόφασης  σε συνδυασμό με σαφείς όρους αναστολής σε περίπτωση ανάγκης.

Β. Ως προς την αναστολή: 

Αυτό θα διέπεται από μια προσέγγιση «φωτεινού σηματοδότη» με βάση ενδείξεις για την κατάσταση της ασφάλειας εφοδιασμού και της μείωσης της κατανάλωσης. Οπως σχολιάζουν οι επτά χώρες, ο μηχανισμός έγκαιρης αναστολής που προτείνεται στον αρχικό κανονισμό αφήνει υπερβολικά διακριτική ευχέρεια στην Επιτροπή να αποφασίσει κατά βούληση πότε επιθυμεί να απομακρύνει το μέτρο.  Επίσης αναφέρουν ότι θα πρέπει να θεσπιστούν ειδικές διατάξεις για τον περιορισμό των αγοραστών φυσικού αερίου που δεν είναι ευάλωτοι στις υψηλές τιμές.

Φυσικό αέριο: Η πρόταση της Κομισιόν

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν πρότεινε πρόσφατα να μπαίνει ένα πλαφόν στις μελλοντικές συναλλαγές του TTF, ύψους 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα και να ενεργοποιείται όταν  οι τιμές των συναλλαγών αυτών υπερβαίνουν το ανώτατο όριο για 2 συνεχόμενες εβδομάδες και ταυτόχρονα η διαφορά της τρέχουσας τιμής στο TTF και της τρέχουσας τιμής του LNG ξεπερνά τα 58 ευρώ για 10 ημέρες συναλλαγών.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή“, η Κομισιόν πρότεινε εκ νέου να ρίξει το νούμερο αυτό στα 264 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.