Quantcast
Φυσικό Αέριο: Πιθανή η περαιτέρω μείωση τιμών από τη ρωσική Gazprom - enikonomia.gr
share

Φυσικό Αέριο: Πιθανή η περαιτέρω μείωση τιμών από τη ρωσική Gazprom

δημοσιεύτηκε:

Έναν πόλεμο τιμών στο φυσικό αέριο από τη ρωσική Gazprom, με σκοπό να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από τις αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Ευρώπη, θεωρούν πιθανό επενδυτές, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Εάν η προοπτική αυτή επιβεβαιωθεί, αυτό θα σημάνει περαιτέρω σημαντική μείωση των τιμών που χρεώνει η ρωσική εταιρεία αερίου στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι ο ρωσικός γίγαντας μπορεί να υιοθετήσει τη στρατηγική που ακολούθησε η Σαουδική Αραβία για το πετρέλαιο, αφήνοντας να μειωθούν οι τιμές για να μη χάσει μερίδιο αγοράς από τις αμερικανικές εταιρείες που παράγουν σχιστολιθικό πετρέλαιο.

Ένας πόλεμος τιμών στο φυσικό αέριο είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ρωσία, που μετρά ακόμη τις πληγές που έχει ανοίξει η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Αναλυτές αναφέρουν, ωστόσο, ότι μία τέτοια στρατηγική μπορεί να είναι οικονομικά ορθολογική για τη Gazprom, καθώς οι ήδη χαμηλές τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου σημαίνουν ότι η ρωσική εταιρεία θα μπορούσε σχετικά εύκολα να ωθήσει τις τιμές σε επίπεδα, στα οποία δεν θα ήταν κερδοφόρα η αποστολή υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ – και κάνοντας αυτό θα υπερασπιζόταν το μερίδιο αγοράς της σε μία περιοχή από την οποία αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.