Quantcast
Φυσικό αέριο: Σε χαμηλά 15 μηνών η τιμή του - Για ποιους θα αυξηθεί η χρέωση ενέργειας - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο: Σε χαμηλά 15 μηνών η τιμή του – Για ποιους θα αυξηθεί η χρέωση ενέργειας

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια του φυσικού αερίου. Πρόκειται για τα προγράµµατα των θυγατρικών της ∆ΕΠΑ Υποδοµών (Ε∆Α ΘΕΣΣ, Ε∆Α Αττικής και ∆Ε∆Α) που έθεσε σε δηµόσια διαβούλευση η ΡΑΕ και τα οποία προβλέπουν αυξήσεις στα τέλη δικτύου που πληρώνονται µέσω των τιµολογίων φυσικού αερίου από 2% έως και 31% στις αγορές Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας και έως 56% για κάποιες περιοχές στην υπόλοιπη χώρα. Η συνολική διακινούµενη ποσότητα φυσικού αερίου µέσω των δικτύων της ∆ΕΠΑ Υποδοµών αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 5,5 εκατ. µεγαβατώρες  σε ετήσια βάση µέχρι το 2027.

 Για ποιους θα αυξηθεί η χρέωση ενέργειας 

Η χρέωση ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές της περιοχής της Στερεάς Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί στο σύνολο της περιόδου κατά 17% και 14% για τους εµπορικούς καταναλωτές. Οι αντίστοιχες χρεώσεις στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας θα αυξηθούν κατά 41% για τους οικιακούς καταναλωτές και κατά 55% για τους εµπορικούς καταναλωτές.

Σημαντική αύξηση της τάξεως του 56% θα έχουν οι χρεώσεις ενέργειας στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας για τους οικιακούς καταναλωτές, ενώ για τους εµπορικούς η αύξηση θα είναι 12%. Αύξηση της τάξης του 7% αναμένεται να υπάρξει και για τις  χρεώσεις των οικιακών καταναλωτών  της περιοχής της ∆υτικής  Ελλάδας.   Ωστόσο μειώσεις στις χρεώσεις θα δουν μόνο οι καταναλωτές της ∆υτικής Μακεδονίας όπου όµως αυξάνονται κατά 33% οι χρεώσεις για τις βιοµηχανικές καταναλώσεις που  σε όλες τις άλλες περιοχές είναι οι µόνες που µειώνονται.

Πότε θα γίνουν μικρότερες οι χρεώσεις

Το αναπτυξιακό πρόγραµµα της Ε∆Α Αττικής προβλέπει χρεώσεις από 2% για το 2023 και  φτάνουν το 8% το 2027 για τους οικιακούς καταναλωτές . Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης η χρέωση ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές αυξάνεται κατά 5% το 2023 και στο 11% το 2027. Για τη Θεσσαλία όμως  οι αυξήσεις ξεκινούν από 25% το 2023 και φθάνουν το 32% το 2027.

Φυσικό αέριο: Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών η τιμή του

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών βρίσκεται σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών. Όπως αναφέρει το www.barchart.com η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στις 11.02  π.μ στα 52.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 51.707 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν χθες. Δηλαδή καταγράφηκε μια μικρή αύξηση της τάξεως του 0,66%.

 

Αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα διότι η χώρα μας  έχει στην στηριχθεί στην πρόβλεψη του χρηματιστηρίου του Άμστερνταμ ότι η τιμή του φυσικού αερίου δεν θα  υπερβεί το ποσό των  120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο δεν μπορούν να υπάρξουν προβλέψεις για το που διαμορφωθεί η τιμή του εντός τους έτος.

Υπενθυμίζεται δε πως μέσα σε λίγες εβδομάδες η τιμή “σκαρφάλωσε” στα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 95 ευρώ ανά μεγαβατώρα  που ήταν αρχικά. Ενώ στην συνέχεια μειώθηκε στα 56 ευρώ μετά την απόφαση της ΕΕ για την επιβολή πλαφόν των 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.