Quantcast
Γ. Σταθάκης: Νομοθετικό πλαίσιο με κίνητρα για άμεσες ξένες επενδύσεις από το 2016 - enikonomia.gr
share

Γ. Σταθάκης: Νομοθετικό πλαίσιο με κίνητρα για άμεσες ξένες επενδύσεις από το 2016

δημοσιεύτηκε:

O υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης σε μήνυμα του στο 17ο ετήσιο Capital Link Forum στη Νέα Υόρκη, παρουσίασε το χάρτη της κυβέρνησης για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην επιτυχή ολοκλήρωση των προηγούμενων αξιολογήσεων καθώς και στην ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού.

Σημείωσε ότι το επόμενο ορόσημο είναι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο. Στη συνέχεια είναι ο επανασχεδιασμός του ελληνικού χρέους μετά το 2020-2022.

“Το μείζον θέμα, μετά την ολοκλήρωση των οροσήμων, είναι προφανώς η επιστροφή στην ανάπτυξη. Η ελληνική οικονομία το 2015, παρά τα capital controls, είχε αρκετά καλές επιδόσεις. Οι αρχικές προβλέψεις μετά τα capital controls, έκαναν λόγο για ύφεση της τάξης του 2,4 – 4%. Στην πραγματικότητα, στο τέλος του έτους ο ρυθμός της ύφεσης θα είναι λιγότερο από 1%, κάτι που υποδεικνύει ότι υπάρχει ένα ισχυρό στοιχείο κυκλικής ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία το οποίο καθιστά σίγουρη την επιστροφή στην ανάπτυξη το πιθανότερο το δεύτερο εξάμηνο του επόμενο έτους”.

Αυτό το αναπτυξιακό δυναμικό θα πρέπει να ενισχυθεί, ανέφερε ο κ. Σταθάκης επισημαίνοντας ότι δρομολογείται και θα είναι σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις επενδύσεις, περιλαμβανόμενων των ξέων επενδύσεων, καθώς και ένα νέο σύστημα για τις δημόσιες συμβάσεις. Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία για τη σύσταση ενός αναπτυξιακού ταμείου το οποίο θα κινητοποιεί χρηματοδοτικά εργαλεία και άμεσους πόρους για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί για το άνοιγμα συγκεκριμένων αγορών και επαγγελμάτων και για τη διευκόλυνση των διαδικασιών αδειοδότησης.

“Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, το μεγάλο πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας, εκτός από τους προφανείς τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, τομείς της μεταποίησης, αγροτικός τομέας κλπ. είναι το ανθρώπινο δυναμικό: ο ένας στους δύο Έλληνες νέους είναι απόφοιτος πανεπιστημίου. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα από όλα και είναι στο χέρι μας να κινητοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους για να οδηγήσουμε την οικονομία σε μία πορεία βιώσιμης ανάπτυξης”.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.