Quantcast
Γάλα: Γιατί "τσιμπάει" η τιμή του - enikonomia.gr
share

Γάλα: Γιατί “τσιμπάει” η τιμή του

δημοσιεύτηκε:

Τα κοπάδια μειώνονται αλλά η τιμή του γάλακτος “τσιμπάει” προς τα πάνω. Tο σύνολο του ζωικού κεφαλαίου (βοοειδή, αίγες και πρόβατα) έχει μειωθεί κατά 12.584 ζώα την περίοδο 2020-2022 και αυτό είναι αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους. Οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται για τον παραπάνω λόγο να φεύγουν από το επάγγελμα και ένας άλλος λόγος που γίνεται αυτό είναι ότι μειώνουν τα κοπάδια τους για να ταΐσουν τα ζώα που  τους απομένουν.

Τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ)

Οι  παραδόσεις αγελαδινού γάλακτος μειώθηκαν σχεδόν κατά 4 τόνους  κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2023, ενώ μείωση υπήρξε και στις παραδόσεις γίδινου γάλακτος κατά 1,5 τόνο, με το πρόβειο να εμφανίζει οριακή αύξηση, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ). Αλλά και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) έχει επισημάνει την  ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για  τους πληγέντες από τις φωτιές και κτηνοτρόφους . Οι  πυρκαγιές στη χώρα μας «δεν άφησαν ανέγγιχτο και τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, ιδιαίτερα την κτηνοτροφία μας» τόνισε ο Σύνδεσμος.

Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, κατακάηκαν χιλιάδες ζώα, όπως και πολλές υποδομές (στάβλοι, στάνες).

Ενδεικτικά αναφέρεται πως το 2022 και  κυρίως στο πρώτο εξάμηνο μειώθηκαν τα κοπάδια αγελάδων γαλακτοπαραγωγής κατά 50%, ενώ τα αιγοπρόβατα μειώθηκαν κατά 30% και, όπως λένε οι κτηνοτρόφοι, όσο τα κόστη θα αυξάνονται τόσο θα μειώνεται η παραγωγή, γεγονός που θα πυροδοτήσει εξελίξεις και στη μεταποίηση.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως υπάρχουν φόβοι πως θα υπάρξουν λουκέτα μικρών τυροκομείων που δεν θα βρίσκουν πρώτη ύλη ή δεν θα έχουν την δυνατότητα να την πληρώσουν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο του έντονου ανταγωνισμού που αναπτύσσεται μεταξύ των επιχειρήσεων. Για τον λόγο αυτόν κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας από την πολιτεία προκειμένου να μην αφανιστεί.

Πόσο πωλείται το γάλα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha  ένα λίτρο γάλα που πωλούνταν τον Αύγουστο 2022 στο 1,65 ευρώ το λίτρο τώρα το Αύγουστο κοστίζει 1,89 ευρώ το λίτρο

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.