Quantcast
Γάλα: Το παράδοξο με την τιμή του - Γιατί φτάνει ακριβό στο ράφι - enikonomia.gr
share

Γάλα: Το παράδοξο με την τιμή του – Γιατί φτάνει ακριβό στο ράφι

δημοσιεύτηκε:

Την ανιούσα έχει πάρει η τιμή του γάλακτος, παρασυρόμενη στη γενικότερη ακρίβεια που επικρατεί στον τομέα των τροφίμων.  Σύμφωνα με τα στοιχεία, το αγελαδινό γάλα «φεύγει» από τους παραγωγούς προς τις βιομηχανίες από 0,47 – 0,48€/ λτ και φτάνει στο ράφι στου σουπερμάρκετ από 1,12€/ λτ (ιδ. ετικέτας) έως 2,28€/ λτ (επώνυμα).

Στα συνοικιακά γαλακτοπωλεία η τιμή ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, φτάνοντας έως 2,50€/ λτ, ενώ σε γνωστές αλυσίδες παραγωγής και πώλησης γάλακτος οι τιμές κυμαίνονται από 1,38€ – 1,98€/ λτ.

Το παράδοξο είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί πωλούν φθηνότερα από πέρυσι, το γάλα φτάνει στους καταναλωτές σε υψηλότερη, από την περσινή, τιμή.

Ενδεικτικά, η τιμή από αγελαδοτρόφο σε βιομηχανία ήταν 0,84 – 0,86€/ λτ (0,58€ τον Δεκέμβριο), με την τιμή στα σουπερμάρκετ να διαμορφώνεται από 1€/ λτ (ιδ. ετικέτας) έως 1,75€/ λτ (επώνυμα).

Στα συνοικιακά γαλακτοπωλεία η τιμή κυμαινόταν έως 2,30€/ λτ.

Ακριβό και το κατσικίσιο γάλα

Την ίδια πορεία αύξησης της τιμής του παρουσιάζει και το κατσικίσιο γάλα, που «φεύγει» από τον κτηνοτρόφο 1,60€/ λτ και το βρίσκουμε στο σουπερμάρκετ από 3,29€ – 3,43€/ λτ στα σουπερμάρκετ.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς γάλακτος υπάρχει «τεράστιο πρόβλημα με το εργατικό δυναμικό» ενώ ζήτημα προκύπτει και από τις ζωοτροφές.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το σουπερμάρκετ, είναι αυτοί που καθορίζουν τις τιμές», λένε οι αγελαδοτρόφοι, τονίζοντας πως «η μέση παραγωγή είναι τα 0.43 ευρώ».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.