Quantcast
Γάλλος και Ιταλός μνηστήρας για τον ΑΔΜΗΕ - enikonomia.gr
share

Γάλλος και Ιταλός μνηστήρας για τον ΑΔΜΗΕ

δημοσιεύτηκε:

Δύο ισχυρές ευρωπαϊκές εταιρείες δικτύων, η ιταλική Terna Rete Italia και η γαλλική RTE θυγατρική της EDF στα δίκτυα, ενδιαφέρονται για το 24% του ΑΔΜΗΕ.

Ενόψει της πρόσκλησης ενδιαφέροντος που θα δημοσιευθεί μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα, οι δύο εταιρείες παρακολουθούν σύμφωνα με πληροφορίες από πολύ κοντά τις εξελίξεις και είναι σε ανοικτή γραμμή με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η γαλλική RTE απασχολεί 8.400 άτομα προσωπικό και είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων ηλεκτρισμού της Ευρώπης. Έχει υπό τον έλεγχό της ένα δίκτυο μήκους 105.331 χλμ, ενώ το 46,2% των γραμμών υψηλής τάσης μεταφέρει ενέργεια σε μακρινές αποστάσεις και σε 48 διασυνοριακές συνδέσεις με τις γειτονικές χώρες. Το 2014 έκανε τζίρο 4,5 δισ. ευρώ ενώ οι επενδύσεις της ξεπέρασαν τα 1,3 δισ. ευρώ. Έχει μεταξύ άλλων ως πελάτες 11 σιδηροδρομικές εταιρείες, 258 βιομηχανίες, και 54 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού. Το 2014 μετέφερε 494 δισεκατομμύρια KWh, ενώ εμπορεύθηκε στα σύνορα 112 δισ. KWh.

H Terna Rete Italia είναι ο ιταλικός ΑΔΜΗΕ, και ενδιαφέρεται εδώ και χρόνια να επεκταθεί στα Βαλκάνια μέσω Ελλάδας. Συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου (2014). Εκ των υστέρων βεβαίως, όταν διαπίστωσε ότι η διαδικασία οδεύει προς πάγωμα, αποσύρθηκε από το διαγωνισμό, ωστόσο τα στρατηγικά της συμφέροντα για επέκταση στην περιοχή των Βαλκανίων συνεχίζουν να υφίστανται. Διαχειρίζεται και λειτουργεί το δίκτυο της γειτονικής χώρας, μήκους 72.000 χλμ. γραμμών Υψηλής Τάσης (ΥΤ).


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.