Quantcast
Gazprom: Μειώνει κατά 50% το αέριο μέσω του τουρκικού αγωγού - enikonomia.gr
share

Gazprom: Μειώνει κατά 50% το αέριο μέσω του τουρκικού αγωγού

δημοσιεύτηκε:

Η Gazprom μειώνει κατά 50% την παροχή αερίου μέσω του τουρκικού αγωγού, σε σχέση με την αρχική εξαγγελία της, μεταδίδει το Bloomberg.

Μία «ρεαλιστική» ετήσια δυναμικότητα του αγωγού, γνωστού ως τουρκικού αγωγού, θεωρούνται τώρα τα 32 δις. κυβικά μέτρα (1,1 τρις. κυβικά πόδια), δήλωσε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, σε συνέδριο για το φυσικό αέριο στην Αγία Πετρούπολη.

Η ποσότητα αυτή, που αντιστοιχεί στα δύο τρίτα περίπου της κατανάλωσης αερίου από την Τουρκία πέρυσι, θα αποτελέσει στόχο περαιτέρω συζητήσεων μεταξύ των δύο χωρών, μετά τη συμφωνία της Ρωσίας και ευρωπαϊκών εταιρειών τον Σεπτέμβριο για τον διπλασιασμό της δυναμικότητας του Βόρειου Αγωγού, πρόσθεσε ο Μίλερ.

Η Ρωσία σχεδίαζε πριν να διοχετεύει έως 63 δις. κυβικά μέτρα αερίου μέσω του Τουρκικού Αγωγού στην Τουρκία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ποσότητα που είναι μεγαλύτερη από το ένα τρίτο των εξαγωγών της προς την ΕΕ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πέρυσι ότι η Τουρκία και η Ελλάδα θα γίνονταν νέοι κόμβοι μεταφοράς αερίου στη Νότια Ευρώπη μετά τη δημιουργία του αγωγού στον Εύξεινο Πόντο.

Οι συζητήσεις για τον αγωγό σταμάτησαν το καλοκαίρι, καθώς οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για τις τιμές του αερίου και δεν υπήρξε κυβέρνηση στην Τουρκία μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.