Quantcast
Γεωργιάδης: Έως τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν δοθεί οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου – Τι είπε για το εφάπαξ των ιερέων - enikonomia.gr
share

Γεωργιάδης: Έως τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν δοθεί οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου – Τι είπε για το εφάπαξ των ιερέων

δημοσιεύτηκε:

«Η σύνταξη χωρίς ποινή είναι το πρώτο πράγμα που είπα θα λύσω όταν έγινα Υπουργός Εργασίας. Το πρώτο πράγμα που έλυσα» τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Είχα πει δεν μπορώ να δέχομαι ότι τιμωρώ έναν συνταξιούχο διότι θέλει να εργαστεί την ώρα που δεχόμαστε όλοι ότι πρώτον, οι συντάξεις δεν επαρκούν αναγκαστικά για το επίπεδο διαβίωσης δυστυχώς και δεύτερον, δεν θεωρούμε τους συνταξιούχους άχρηστους. Το ότι έφτασε κάποιος σε ηλικία να βγει σε σύνταξη δεν σημαίνει ότι έγινε άχρηστος. Σημασία έχει ότι μπορεί να είναι απολύτως ενεργός, να θέλει να δουλέψει και να θέλει να προσφέρει. Δεν μπορούμε λοιπόν αυτό τον άνθρωπο να τον τιμωρήσω. Είχα ανακοινώσει στις προγραμματικές δηλώσεις ότι αυτό το θέμα θα το λύσω. Ε, λύνεται με την διάταξη που ψηφίζουμε στις 18 Δεκεμβρίου» είπε στον ΣΚΑΙ ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Για τις επικουρικές συντάξεις στο Δημόσιο ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε:

«Τι συνέβαινε μέχρι σήμερα στο δημόσιο για τις επικουρικές συντάξεις: Ο κανόνας ήταν για να κατοχυρώσεις δικαίωμα επικουρικής σύνταξης πήγαινες με το νόμο της κύριας σύνταξης του δημοσίου. Ενώ στο ΙΚΑ για να πάρεις επικουρική σύνταξη έπρεπε να έχεις συμπληρώσει 15 χρόνια. Ήταν δυο διαφορετικοί κανόνες. Πάω λοιπόν στο Υπουργείο βλέπω 62.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις και συγκαλώ μια μέρα μια σύσκεψη. Λέω «φέρτε μου να δω γιατί είναι εκκρεμείς οι συντάξεις». Και βλέπω ότι είναι μέσα 16.000 αιτήματα συντάξεων τα οποία είναι δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει 15ετία αλλά δεν είχαν συμπληρώσει 25ετία. Άρα δεν μπορούσε να πάει να πατήσει το κουμπί να του δώσει τη σύνταξη. Ψηφίζουμε τη διάταξη, ενοποιούμε τον κανόνα, φέρνουμε μια αίσθηση δικαίου στους ανθρώπους και αυτόματα την επόμενη μέρα, 18/12 ψηφίζεται ο νόμος, 19/12 βγαίνει το ΦΕΚ. Έως τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν πάρει την επικουρική».

Για την επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες υποστήριξε :

«Στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχουμε βάλει τη μεγαλύτερη διάταξη απ’ όλες που είναι το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες. Στον ΕΟΔΕΑΠ π.χ. δεν έπαιρναν οι μητέρες επίδομα μητρότητας. Έπαιρναν μόνο επίδομα λοχείας. Τους δίνουμε 9 μήνες επίδομα μητρότητας. Έμπρακτα στηρίζουμε τη γυναίκα να κάνει το παιδί της, να κάνει οικογένεια, να προχωρήσει το δημογραφικό. Έμπρακτα. Όχι στα λόγια. Στα ΑμεΑ, είχα ανακοινώσει ότι έχω αποφασίσει να μην κόβεται η αναπηρική σύνταξη σε έναν ανάπηρο ο οποίος αποφασίζει να εργαστεί. Είχαμε βάλει στη δημόσια διαβούλευση έναν κανόνα που ίσχυε στο ΙΚΑ που έβαζε κάποια εισοδηματικά όρια. Μετά από μεγάλη συζήτηση με τον κύριο Βαρδακαστάνη της ΕΣΑΜΕΑ, βγάλαμε τον κανόνα».

Για το εφάπαξ των ιερέων:

«Σήμερα για να πάρουν το εφάπαξ τους οι ιερείς, πρέπει να βγουν σε σύνταξη, αλλά οι ιερείς δεν βγαίνουν σε σύνταξη στα 67, βγαίνουν στα 80. Στα 67 θα παίρνουν το εφάπαξ. Αυτό ήταν αίτημά τους εδώ και 30 χρόνια και εμείς το λύνουμε με αυτό το νομοσχέδιο» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.