share

Γεωργιάδης: Γιατί κάποια πρατήρια πωλούν τη βενζίνη με 2,5 ευρώ και άλλα με 2,25 ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Γιατί κάποια πρατήρια πωλούν τη βενζίνη με 2,5 ευρώ και άλλα με 2,25 ευρώ διερωτήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στη Βουλή.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης για τα καύσιμα, οι έλεγχοι είναι συνεχείς. «Και στα νησιά, που βλέπουμε οι τιμές να έχουν ξεφύγει, έχουμε στείλει ειδικά κλιμάκια της ΔΙΜΕΑ, εδώ και αρκετές μέρες για να δούμε γιατί κάποια πρατήρια πουλάνε στο 2,50 και άλλα πουλάνε στο 2,25», είπε ο κ. Γεωργιάδης που πρόσθεσε : «Κι εγώ προτίθεμαι να πάω σε μερικά πρατήρια ο ίδιος για να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει. Αλλά μην κοροϊδευόμαστε. Αν αυξάνονται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και πέφτει το ευρώ, θα ανεβαίνει η τιμή του καυσίμου στα πρατήρια, γιατί ανεβαίνει η τιμή του διυλιστηρίου, διότι ανεβαίνει η τιμή της πρώτης ύλης», τόνισε.

«Ζούμε στη στιγμή του μεγαλύτερου πληθωριστικού κύκλου παγκόσμια, από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου»

Και συνέχισε λέγοντας «Ζούμε στη στιγμή του μεγαλύτερου πληθωριστικού κύκλου παγκόσμια, από την εποχή του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου» .

Παράλληλα επεσήμανε τα «τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για αισχροκέρδεια, μόνο τους τελευταίους έξι μήνες, είναι περισσότερα από το σύνολο των προστίμων που έχει επιβάλει το υπουργείο Εμπορίου, από το 1974».

«Ο κόσμος βεβαίως, αυτό που βλέπει είναι ότι αυξάνεται ο πληθωρισμός. Αυτό που νοιάζει τον καταναλωτή, είναι ότι πληρώνει για το ίδιο προϊόν υψηλότερες τιμές. Οι ακριβότερες όμως τιμές που πληρώνει ο κόσμος, και δυστυχώς αυτό είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου σήμερα, οφείλονται στον πλημμελή έλεγχο του κράτους; Οφείλεται σε πλημμελή έλεγχο της ΔΙΜΕΑ; Ή οφείλεται σε αντικειμενικούς εξωγενείς παράγοντες; Το υπουργείο Ανάπτυξης της Ελλάδος οδήγησε στην αλλαγή της ισοτιμίας ευρώ και δολαρίου και την αύξηση του πετρελαίου brent;»,

Πώς σχολιάζει ο Γεωργιάδης τη δήλωση Αχτσιόγλου για την πορεία του πληθωρισμού και την ακρίβεια

Επίσης σχολίασε και τη δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου για την πορεία του πληθωρισμού και την ακρίβεια. «Ακρίβεια Μητσοτάκη είναι στις ΗΠΑ; Το ρεκόρ πληθωρισμού στο Βέλγιο, ακρίβεια Μητσοτάκη είναι; Στη Γερμανία, ρεκόρ πληθωρισμού από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ακρίβεια Μητσοτάκη είναι; Δεν θα συνεννοηθούμε έτσι. Ζούμε στη στιγμή του μεγαλύτερου πληθωριστικού κύκλου παγκόσμια, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «πραγματικός τρόπος να αποκλείσεις τον εισαγόμενο πληθωρισμό, όταν έχεις μια συνδεδεμένη ελεύθερη οικονομία με τις άλλες, που έχει τεράστιες εισαγωγές, δεν υπάρχει» και «δεν υπάρχει όπλο, για να εμποδίσεις την έλευση του εισαγόμενου πληθωρισμού σε ανοιχτή οικονομία». Γι αυτό ρεκόρ πληθωρισμού, καταγράφουν όλες οι χώρες του πλανήτη, η μια μετά την άλλη, χωρίς καμία εξαίρεση, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και σχολίασε δηκτικά: «Για όλα φταίει ο Μητσοτάκης. Για τον πλανήτη».

«Αυτό που ζούμε από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι μάλλον το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Άγνωστης κατάληξης αυτή τη στιγμή. Εύχομαι την ταχύτερη ομαλοποίηση στην περιοχή. Δεν την βλέπω, για να είμαι ειλικρινής. Είναι ένα τεράστιο γεγονός που αλλάζει τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρώπη, στον πλανήτη, προκαλεί εκατομμύρια πρόσφυγες, δημιουργεί ανασφάλεια, αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες, δημιουργεί, για πρώτη φορά, ανησυχία ακόμη και για πυρηνικό πόλεμο. Αυτά είναι απίστευτα γεγονότα που ζούμε. Και σε αυτό το απίστευτα τεράστιο ιστορικό γεγονός, η άποψη της αντιπολίτευσης είναι ότι φταίει ο Μητσοτάκης», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην πάταξη του παραεμπορίου. «Σήμερα, δεν έχετε διαπιστώσει μεγάλη διαφορά, ως προς τις διαστάσεις του παραεμπορίου, στους δρόμους, σε σχέση με το 2019, όταν ανέλαβα την πολιτική ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης και Εμπορίου; Δεν το έχετε διαπιστώσει; Μα τυφλός να είσαι, έχεις καταλάβει τη διαφορά», είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας ότι έχουν γίνει ήδη γίνει δημόσιες αναφορές, από το σύνολο, σχεδόν, των εμπορικών συλλόγων της χώρας, που ευχαριστούν το υπουργείο, «γιατί επιτέλους, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, το παραεμπόριο είναι υπό έλεγχο».

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής άρχισε η επεξεργασία του νομοσχεδίου «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία (ΕΕ) 2019/2161 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας 93/13/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των Οδηγιών 98/6/ΕΚ, 2005/29/ΕΚ και 2011/83/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά στην καλύτερη επιβολή και τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της Ένωσης για την προστασία των καταναλωτών και άλλες διατάξεις».

Οι προτεινόμενες διατάξεις αποσκοπούν στην κάλυψη των κενών της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή, που διαπιστώθηκαν από έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε, ως προς την αναγραφή τιμών, και τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο, ότι τροποποιούνται υφιστάμενες διατάξεις αναφορικά με την ενημέρωση των καταναλωτών, για την ύπαρξη μειωμένης τιμής, ώστε να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις που έμπορος χρησιμοποιεί τεχνητά διογκωμένες τιμές, ως τιμές αναφοράς.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.