Quantcast
Γεωργιάδης: «Ξεπαγώνουν» το 2024 οι τριετίες - enikonomia.gr
share

Γεωργιάδης: «Ξεπαγώνουν» το 2024 οι τριετίες

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για το θέμα “ξεπαγώματος” τριετιών στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα  έδωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ.

«Από την ώρα που πέσει η ανεργία σε ετήσια βάση κάτω από το 10%, μπορούν να ξεπαγώσουν οι τριετίες, δεν μπορούν νωρίτερα. Πιστεύω ότι έτσι όπως πηγαίνει η οικονομία θα είμαστε κάτω από το 10% σε έναν, ενάμιση χρόνο από σήμερα» ανέφερε.

Οι τριετίες, σημείωσε, έχουν παγώσει από την ΠΥΣ του 2012 έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. «Αυτό έλεγε η ΠΥΣ, αυτό έλεγε η απόφαση του 2012. Η απόφαση αυτή ισχύει.  Όταν λέμε όμως κάτω από το 10% εννοούμε κάτω από το 10% σε ετήσια βάση» επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, εκφράζοντας την εκτίμηση πως «με τον ρυθμό της ανεργίας όπως πηγαίνει, πιστεύω ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2024 θα φτάσει στο 10, σε ετήσια βάση λίγο αργότερα».

«Η ανεργία όσο κατεβαίνει, κατεβαίνει πιο δύσκολα» προσέθεσε, εξηγώντας πως, σιγά σιγά μπαίνουμε στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας και εκεί δεν είναι τόσο εύκολο να μειωθεί σε χρονικό διάστημα αντίστοιχο με τον ρυθμό που μειωνόταν όταν ήταν υψηλότερα.

Τι σημαίνει το ‘’ξεπάγωμα’’ των τριετιών για τους εργαζόμενους

Με το  ‘”ξεπάγωμα” των τριετιών, οι εργαζόμενοι που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρεις τριετίες) στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσαν να έχουν μια προσαύξηση της τάξεως του 30% στον μισθό τους.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα τα ποσοστά των τριετιών τα παίρνουν μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μια, δύο ή τρεις τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.

Δηλαδή ο εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό  και είχε κατοχυρώσει μέχρι  τις 14 Φεβρουαρίου 2012  έστω την πρώτη τριετία, εξακολουθεί να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση 10% υπολογιζόμενη επί του εκάστοτε βασικού μισθού.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.