Quantcast
Γερμανία: Νέες προβλέψεις από το Ινστιτούτο Ifo για το ΑΕΠ της χώρας - enikonomia.gr
share

Γερμανία: Νέες προβλέψεις από το Ινστιτούτο Ifo για το ΑΕΠ της χώρας

δημοσιεύτηκε:

Νέες προβλέψεις για την οικονομία της Γερμανίας έκανε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου, “Ifo”.

Όπως είπε το Ινστιτούτο, η  γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2023  καθώς μια μεγάλη αύξηση του κόστους της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία διαγράφει τις ευκαιρίες ανάκαμψης μετά τα lockdown λόγω της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο το Ινστιτούτο είχε προβλέψει ανάπτυξη κατά 3,7% για το 2023, την ίδια στιγμή  αυξάνει την πρόβλεψή του για τον πληθωρισμό του 2023 κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 9,3%.

Οι προβλέψεις για το 2022

Στην συνέχεια έκανε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξης της χώρας για το 2022.  Συγκεκριμένα το Ινστιτούτο μείωσε την πρόβλεψή του για ανάπτυξη στο 1,6% από 2,5% που ήταν προηγουμένως  και αύξησε την πρόβλεψή του για τον πληθωρισμό στο 8,1% από 6,8%.

«Οι μειώσεις στον εφοδιασμό αερίου από τη Ρωσία το καλοκαίρι και οι οι σημαντικές αυξήσεις τιμών που προκάλεσαν σπέρνουν τον όλεθρο στην οικονομική ανάπτυξη που ακολούθησε μετά τον κορονοϊό », δήλωσε ο  διευθυντής οικονομικών προβλέψεων του Ifo, Τίμο Βολμερσχόιζερ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα είναι ιδιαίτερα δύσκολογια τους καταναλωτές, καθώς οι προμηθευτές ενέργειας προσαρμόζουν τις τιμές τους ανταποκρινόμενοι στα υψηλά προμηθευτικά κόστη και οδηγούν τον πληθωρισμό γύρω στο 11%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αγοραστικής  δύναμής των νοικοκυριών, ωστόσο το  κυβερνητικό πακέτο ανακούφισης θα μετριάσει το πλήγμα αλλά  δεν θα μπορεί να το αντισταθμίσει, όπως ανέφερε το ινστιτούτο.

«Η απώλεια αγοραστικής δύναμης, όπως μετράται από τη μείωση στον πραγματικό κατά κεφαλήν μισθό φέτος και το επόμενο έτος κατά περίπου 3% κάθε χρονιά, είναι υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο αφότου εισήχθη το τρέχον σύστημα εθνικών λογαριασμών το 1970 » είπε ο  Βολμερσχόιζερ.

Οι αυξήσεις των τιμών θα εξασθενήσουν σταδιακά  κατά τη διάρκεια του 2023  -υπό την υπόθεση πως θα υπάρξει αρκετό αέριο τον χειμώνα- και οι τιμές της ενέργειας θα αρχίσουν να μειώνονται το αργότερο  την άνοιξη του 2023 το αργότερο, ανέφερε το Ινστιτούτο.

Για το 2024, το Ifo, που ανήκει σε μια ομάδα ινστιτούτων οι εκτιμήσεις των οποίων αποτελούν τη βάση για τις προβλέψεις της ίδιας της κυβέρνησης, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% και πληθωρισμό στο 2,5%.

Η γερμανική οικονομία αυξήθηκε ελαφρά στο δεύτερο τρίμηνο, ενισχυμένη από την αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών και της κυβέρνησης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.