Quantcast
ΓΓ Υπ.Οικονομίας: "Όχι" στη σταθερότητα των νόμων για τους επενδυτές - enikonomia.gr
share

ΓΓ Υπ.Οικονομίας: “Όχι” στη σταθερότητα των νόμων για τους επενδυτές

δημοσιεύτηκε:

Παρέμβαση κατά της σταθερότητας του νομοθετικού πλαισίου για τις επενδύσεις… έκανε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, Μάνος Μανουσάκης, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ε.Ε. στη Ρίγα της Λετονίας

“Δεν είναι δυνατό το κράτος να προσφέρει εγγυήσεις στους επενδυτές ότι οι νόμοι δεν θα αλλάξουν, όπως προβλέπεται στο μηχανισμό επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών (ISDS). Οι νόμοι αλλάζουν όποτε κρίνεται αναγκαίο από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις για την προστασία των πολιτών ανεξάρτητα από επιχειρηματικά συμφέροντα” ανέφερε ο κ. Μανουσάκης, σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου που εκδόθηκε από το υπουργείο. 

Η παρέμβαση του Γ.Γ. έγινε σε σχέση με την υπό διαπραγμάτευση Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ της  ΕΕ και των ΗΠΑ (TTIP) και τις διατάξεις για την προστασία των επενδυτών στο πλαίσιο αυτής, στο πλαίσιο των οποίων συζητήθηκε και η σταθερότητα του νομοθετικού πλαισίου.Ο κ. Μανουσάκης σημείωσε  ότι “είναι αδιαπραγμάτευτη η διασφάλιση του δικαιώματος των κρατών-μελών να νομοθετούν ελεύθερα και να θεσπίζουν ρυθμίσεις με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον”. 

Στη συζήτηση για τη στρατηγική της εμπορικής και επενδυτικής πολιτικής της ΕΕ, ο κ. Μανουσάκης τόνισε την ανάγκη να περιλαμβάνονται σε κάθε εμπορική συμφωνία προβλέψεις για την προστασία των εργαζομένων στο διεθνοποιημένο εμπορικό περιβάλλον.

Σε άλλες παρεμβάσεις του, τόνισε την αναγκαιότητα προστασίας των προϊόντων ΠΟΠ και των Γεωγραφικών Ενδείξεων που κατοχυρώνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.