Quantcast
Γκίκας Χαρδούβελης: Το Grexit δεν είναι απαραιτήτως μπλόφα - enikonomia.gr
share

Γκίκας Χαρδούβελης: Το Grexit δεν είναι απαραιτήτως μπλόφα

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ σε περίπτωση που η νέα Κυβέρνηση δεν καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές επαναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας χθες στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι απαραίτητα μια μπλόφα. ¨Ένα τέτοιο ατύχημα μπορεί να συμβεί και το θέμα είναι να το αποφύγουμε» λέει ο υπουργός οικονομικών στο ξένο πρακτορείο απαντώντας σε ερώτηση για το αν ταυτίζεται με την θέση του κορυφαίου οικονομολόγου κ. Βίλεμ Μπούιτερ, ο οποίος είχε πεί το Σάββατο ότι η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ είναι μια μπλόφα της κ. Μέρκελ.

Ο υπουργός οικονομικών επαναλαμβάνει ότι όποια και αν είναι η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να σπεύσει να κλείσει την διαπραγμάτευση όπως προβλέπει το πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Αν στην Κυβέρνηση αυτή θα ηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν φρόνιμο να αλλάξει την στάση του και να διαπραγματευτεί την παράταση του προγράμματος και μέρα από την 28η Φεβρουαρίου που λήγει η τεχνική παράταση του προγράμματος». λέει ο κ. Χαρδούβελης.

«Η διαγραφή χρεών που ζητά είναι μη αποδεκτή από τους δανειστές μας»είπε ο υπουργός εκφράζοντας την θέση ότι η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να γίνει μέσω της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων και της αύξησης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους μας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προσαρμόσει την πολιτική του και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί η Ελλάδα. Το πότε θα προσαρμόσει την πολιτική του είναι ένα άλλο θέμα » συνέχισε ο υπουργός για να καταλήξει «Η υπευθυνότητα επικρατεί όταν κάποιος Κυβερνά και λογική τελικά επικρατεί.

Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο» Σημείωσε πάντως ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών κομμάτων έχουν δεσμευτεί στο ότι θέλουν η Ελλάδα να συνεχίσει να αποτελεί κράτος μέλος της Ευρωζώνης.

 

Άδεια Ταμεία
Σε ότι αφορά το χρονικό σημείο που θα μείνουν τα δημόσια ταμεία χωρίς χρήματα ο υπουργός οικονομικών διατήρησε τις επιφυλάξεις του «Είναι δύσκολο να πει κανείς πότε το δημόσιο θα μείνει χωρίς χρήματα αν καθυστερήσει η δόση» είπε εννοώντας βέβαια την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δις ευρώ από τα οποία το 1,8 δις ευρώ είναι η τελευταία δόση από το δάνειο της ΕΕ 1,8 δις ευρώ από κέρδη των κρατικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η ΕΚΤ και 3,6 δις ευρώ από την δόση του ΔΝΤ.

«Παρόλα αυτά η καθυστέρηση (σ.σ. των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές) θα έχει επιπτώσεις και για την οικονομία ενώ θα επηρεάσει βασικά τα δημόσια έσοδα « πρόσθεσε ο κ. Χαρδούβελης.

Στην κατεύθυνση αυτή παραδέχθηκε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μάλλον αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 1,5 % του ΑΕΠ όπως προέβλεπε το πρόγραμμα και όχι στο 1,8% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο Προϋπολογισμό του 2015.

Τέλος στο επίκαιρο θέμα των εκροών καταθέσεων ο κ. Χαρδούβελης εμφανίστηκε για άλλη μια φορά καθησυχαστικός τονίζοντας ότι «όλα βρίσκονται υπό έλεγχο» παραδεχόμενος όμως ότι τον τελευταίο μήνα του 2014 καταγράφηκαν εκροές ύψους 3 δις ευρώ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.