Quantcast
Goldman Sachs: Οι εκτιμήσεις της για τις ελληνικές τράπεζες - enikonomia.gr
share

Goldman Sachs: Οι εκτιμήσεις της για τις ελληνικές τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

«Ψήφο εμπιστοσύνης» δίνει η Goldman Sachs στις συστημικές ελληνικές τράπεζες.

Όπως αναφέρει η Goldman Sachs σε σημείωμά της οι βασικοί δείκτες των ελληνικών τραπεζών που αφορούν μεταξύ άλλων στην κερδοφορία αλλά και τα ίδια κεφάλαια αναμένεται να καταγράψουν περαιτέρω βελτίωση. Μάλιστα σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο,  η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) θα αυξηθεί κατά μέσο όρο στο 10%  το 2023 από 8% που είναι το 2022 και στο 10% το 2024 λόγω της υψηλότερων κερδών.

Εκτιμάται δε πως το περιθώριο επιτοκίου θα αυξηθεί κατά 70 μονάδες βάσης το 2023 λόγω της ανόδου των επιτοκίων της ΕΚΤ και της αργής αύξησης των προθεσμιακών καταθέσεων. Ενώ η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας το 2024 θα το μειώσει κατά 30 μ.β.

Γιατί θα αυξηθούν οι τιμές των μετοχών

Μεταξύ άλλων η Goldman Sachs αναφέρεται και στις τιμές των μετοχών και εκτιμά πως αυτές θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα λόγω των παρακάτω παραγόντων:

  • Της πιθανής ανάκτησης της επενδυτική βαθμίδας της Ελλάδα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
  • Των περιθωρίων που υπάρχουν για να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για τα μεγέθη των τραπεζών οι αναλυτές.
  • Των σχεδίων των ελληνικών τραπεζών για τις νέες  διανομές μερισμάτων.

Κινητήριος μοχλός της κερδοφορίας των τραπεζών είναι τα υψηλότερα επιτόκια καθώς η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ αναμένεται να προσθέσει 70 μονάδες βάσης στα επιτοκιακά περιθώρια των τραπεζών, σημειώνει μεταξύ άλλων

Επισημαίνει δε πως οι  ελληνικές τράπεζες  έχουν από τα πιο ισχυρά αποθέματα ρευστότητας στην Ευρωζώνη, καθώς έχουν μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 198% (έναντι 153% κατά μέσο όρο στην ΕΕ) και μέσο δείκτη δανείων προς καταθέσεις (L/D) στο 0,7x (έναντι 0,9x στην ΕΕ).

Για την ποιότητα του ενεργητικού

Μεταξύ άλλων ο οίκος επισημαίνει πως στο 6% ανήλθε ο δείκτης  NPE για τις τράπεζες της χώρας μας το 2022 και αναμένεται να αποκλιμακωθεί περαιτέρω ο δείκτης αυτός  προς το 5% – 3,5% το 2023 – 2024. Δηλαδή θα έχει κατεύθυνση το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο του 2% – 3%. Αυτό, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες προβλέψεις που έχουν θέσει και προϋπολογίσει οι ελληνικές τράπεζες για το παραπάνω χρονικό διάστημα η Goldman Sachs  εκτιμά πως το μέσο κόστους κινδύνου (CoR) θα αυξηθεί  στο 1% και στο 0,8% το 2023 και το 2024 αντίστοιχα έναντι 0,6% το 2022.  Σημειώνεται δε πως  το μέσο επίπεδο  κάλυψης  αναμένεται να αυξηθεί στο 72% και σχεδόν  στο 87% το 2023 και το 2024, από 61% το 2022

Εμπορικά ακίνητα: Ποια είναι η εικόνα

Τέλος ο οίκος αναφέρεται και στο θέμα των εμπορικών ακινήτων (CRE). Οι τράπεζες της χώρας τείνουν να έχουν πιο υψηλή έκθεση σε δάνεια που έχουν εξασφαλίσεις CRE από ό,τι οι ευρωπαϊκές τράπεζες . Δηλαδή  σχεδόν 15% των δανείων του έναντι 9% στην ΕΕ. Ωστόσο τα  ελληνικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφαλίσεις CRE καλύπτονται  σχεδόν κατά 41% . Επίσης σύμφωνα με την  Goldman είναι πολύ  σημαντικό  που  οι τιμές των εμπορικών ακινήτων στην Ελλάδα ήταν  ανθεκτικές το 2022 .Κάτι που δεν συνέβη στην  ευρύτερη Ευρώπη

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.