Quantcast
Γραφείο Προϋπολογισμού: Επείγει η συμφωνία με τους δανειστές - enikonomia.gr
share

Γραφείο Προϋπολογισμού: Επείγει η συμφωνία με τους δανειστές

δημοσιεύτηκε:

Μόνον η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές και η εξάλειψη της αβεβαιότητας μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία,  εκτιμά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, κρούοντας κώδωνα του κινδύνου. Στην τριμηνιαία έκθεση του επισημαίνει επίσης ότι «η επίτευξη συμφωνίας είναι δυνατή», καθώς υπάρχει πεδίο συγκλίσεων με τους εταίρους-πιστωτές.

Οι αναλυτές του Γραφείου Προϋπολογισμού εκτιμούν ότι  σημαντικά βήματα για συμφωνία έγιναν στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, με την παράταση της δανειακής σύμβασης και με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο.

Απαιτείται «μεταρρυθμιστική επανάσταση»

 Στην  έκθεση τονίζεται ότι «η χώρα χρειάζεται βαθιές τομές (μεταρρυθμίσεις) για να επιστρέψει σε διατηρήσιμη ανάπτυξη, εναρμονισμένες με τις βέλτιστες πρακτικές στις ευρωπαϊκές χώρες. Η εφαρμογή νόμων που είχαν ήδη ψηφισθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά δεν εφαρμόσθηκαν (!), θα διεύρυνε το πεδίο συγκλίσεων με την ΕΕ. Αυτό ακριβώς δεσμεύεται σήμερα η κυβέρνηση στο «κείμενο εργασίας» που έστειλε το Μάρτιο στους θεσμούς, π.χ. να εφαρμόσει νόμο του 2010 για τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων που αναστελλόταν συνεχώς με εγκυκλίους, να εμπεδώσει την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και να εφαρμόσει τον νόμο περί δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας.»

Οι αναλυτές επισημαίνουν τέλος ότι «αυτό που χρειαζόταν και εξακολουθεί να χρειάζεται η χώρα είναι μια «μεταρρυθμιστική επανάσταση», δηλαδή αλλαγή των συστημάτων κινήτρων και αντικινήτρων, των κανόνων του παιχνιδιού και των θεσμών που τους εφαρμόζουν. Μόνο έτσι θα γίνει εφικτή η αποδιάρθρωση του άτυπου και τυπικού θεσμικού πλαισίου που προστατεύει τους «έχοντες και κατέχοντες» και κάνει δυνατή μεγάλης έκτασης προσοδοθηρική συμπεριφορά, η οποία καταδυναστεύει το κοινωνικό σύνολο».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.