Quantcast
Η Αθήνα στην 5άδα των επενδύσεων στο real estate - enikonomia.gr
share

Η Αθήνα στην 5άδα των επενδύσεων στο real estate

δημοσιεύτηκε:

H Αθήνα κατατάσσεται στην 5η θέση, όσον αφορά τις πιο ελκυστικές πόλεις με τις περισσότερες προοπτικές στο θέμα των επενδύσεων ακινήτων.

 Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έρευνα η Αθήνα έκανε “άλμα” κατά 23 θέσεις. Στην πρώτη θέση της κατάταξης ως προς τις προοπτικές επενδύσεων για το 2015 βρίσκεται το Βερολίνο, στη δεύτερη το Δουβλίνο, στην τρίτη θέση η Μαδρίτη και στην τέταρτη το Αμβούργο.

Η εν λόγω έκθεση στηρίζεται σε συνεντεύξεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο με πάνω από 500 διεθνούς φήμης επαγγελματίες από το χώρο των ακινήτων συμπεριλαμβανομένων θεσμικών και άλλων επενδυτών, διαχειριστών κεφαλαίων, εταιριών αξιοποίησης ακινήτων, τραπεζιτών και συμβούλων.

 Η Αθήνα μπορεί να γίνει μια από τις κύριες μητροπολιτικές πόλεις της Ευρώπης και η αρχή έχει γίνει» σημείωσε ο Πρόεδρος του ULI Ελλάδος και Κύπρου Γιώργος Καμπουρόπουλος ο οποίος συνεργάστηκε με την PWC για τις Αναδυόμενες Τάσεις στο Real Estate.

 Η μελέτη δείχνει ότι παρά την οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ευρώπη, ο κλάδος των ακινήτων εξακολουθεί να αποτελεί πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις. Για το 2015, το 70% των επενδυτών αναμένει αυξημένη εισροή ιδίων και δανειακών κεφαλαίων στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται, προς αναζήτηση ευκαιριών σε ακίνητα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι επενδυτές είναι η έλλειψη ακινήτων, ίσως μεγαλύτερο και από το ρυθμιστικό πλαίσιο ή το κόστος χρηματοδότησης. Η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών (82%) θεωρούν ότι η διαθεσιμότητα κατάλληλων ακινήτων θα ασκήσει αρκετή έως μεγάλη επιρροή στη δραστηριότητά τους τη φετινή χρονιά.

 Σαν συνέπεια, οι επενδυτές του κλάδου ακινήτων– με κεφάλαια από κρατικά επενδυτικά ταμεία και συνταξιοδοτικά ταμεία της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής– κινούνται προς λιγότερο ανταγωνιστικά περιβάλλοντα, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για δευτερεύουσες αγορές, χαμηλότερης εμπορικής αξίας ακίνητα και ευκαιρίες ανάπτυξης. Το Βερολίνο, για παράδειγμα, έχει αντικαταστήσει το Μόναχο ως κορυφαία αγορά για επενδύσεις, καθώς θεωρείται οικονομικότερο σε σχέση με άλλες μεγάλες γερμανικές πόλεις.

 Τα βασικά σημεία της έκθεσης Emerging Trends in Real Estate Europe 2015 σχετίζονται με τους εξής άξονες.

 Top επενδυτικές αγορές: Η έκθεση προβλέπει ότι το Βερολίνο, το Δουβλίνο, τη Μαδρίτη, το Αμβούργο, και η Αθήνα θα είναι οι κορυφαίες πέντε ευρωπαϊκές επενδυτικές αγορές ακινήτων για το 2015.

Ακίνητα ως γόνιμο έδαφος για επενδύσεις: Παρά την οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, το 70% των επενδυτών αναμένουν περισσότερα ίδια κεφάλαια και δάνεια να διοχετεύονται στις αγορές φέτος σε μια αναζήτηση για αποδοτικότερα και καλύτερα ακίνητα.

Έλλειψη Προϊόντος: Το 82% των επενδυτών πιστεύει ότι η έλλειψη των κατάλληλων ακινήτων ως προϊόν επένδυσης και εκμετάλλευσης θα έχει μια μέτρια ή σημαντική επίπτωση στις επιχειρήσεις τους φέτος.

Διαφαινόμενη κίνηση προς δευτερογενείς αγορές: οι επενδυτές, οπλισμένοι με κεφάλαια από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία και τα συνταξιοδοτικά ταμεία από την Ασία και τη Βόρεια Αμερική, κινούνται προς αγορές με λιγότερο ανταγωνιστικό περιβάλλον κοιτάζοντας δευτερεύουσες πόλεις, δευτερεύοντα ακίνητα και τύπους ακινήτων καθώς και αντίστοιχες επενδυτικές ευκαιρίες για ανάπτυξη ακινήτων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.