Quantcast
Η ΕΚΤ εξετάζει να επιβαρύνει την Ελλάδα για την αγορά ομολόγων της! - enikonomia.gr
share

Η ΕΚΤ εξετάζει να επιβαρύνει την Ελλάδα για την αγορά ομολόγων της!

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων με τρόπο που θα επιβαρύνει δημοσιονομικά τις χώρες που έχουν χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, όπως είναι η Ελλάδα, αναφέρει αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. 

Αξιωματούχοι, που μίλησαν με τον όρο της ανωνυμίας στο πρακτορείο, δήλωσαν ότι η ΕΚΤ μπορεί να απαιτήσει από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες χωρών, όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία, να σχηματίζει ειδικές προβλέψεις για την κάλυψη δυνητικών ζημιών από τις αγορές ομολόγων, λόγω της επικινδυνότητας των τίτλων αυτών!

Αν και μία τέτοια άποψη, σημειώνει το Reuters, μπορεί να χρησιμεύσει για να ξεπερασθούν οι αντιδράσεις της Γερμανίας που δεν δείχνει θετική στις αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, θα υπάρξει η κριτική ότι με τέτοιους όρους θα περιορισθεί το εύρος και η επίδραση του μέτρου. 

Εάν η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να σχηματίσει προβλέψεις για την κάλυψη των κινδύνων από τις αγορές ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, θα μπορούσε να μειωθεί το μέρισμα που δίνει η ΤτΕ στο ελληνικό δημόσιο ή ενδεχομένως μπορεί να πρέπει το τελευταίο να την ενισχύσει κεφαλαιακά, αναφέρει το δημοσίευμα. Σήμερα, το κόστος ασφάλισης για την αγορά ελληνικών ομολόγων ανέρχεται στο 11%. 

Σημειώνεται ότι είναι σε εξέλιξη μία αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΚΤ και της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ) σχετικά με την προετοιμασία αγορών κρατικών ομολόγων από τη Φρανκφούρτη (μία πολιτική που είναι γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση) για τη στήριξη της παραπαίουσας οικονομίας της Ευρωζώνης. 

 Το τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων θεωρείται σχεδόν βέβαιο, σημειώνει το Reuters, αλλά παραμένει αβέβαιος ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει για τη νομισματική πολιτική στις 22 Ιανουαρίου, με τις προσδοκίες της αγοράς να είναι υψηλές ότι θα ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας.  

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.