Quantcast
Η Ελλάδα ψηλά στην ατζέντα του Eurogroup - enikonomia.gr
share

Η Ελλάδα ψηλά στην ατζέντα του Eurogroup

δημοσιεύτηκε:

Η πορεία των προπαρασκευαστικών εργασιών σχετικά με την προετοιμασία του νομοθετικού έργου που απορρέει από το τρίτο μνημόνιο, το οποίο θα κληθεί να υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση, εξετάζεται στη σημερινή άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, ωστόσο η συζήτηση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν θα είναι δύσκολη, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται μια βδομάδα περίπου πριν από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, ενώ και χρονικά δεν βρισκόμαστε σε περίοδο λήψης σημαντικών αποφάσεων.

Ειδικότερα, οι εταίροι θα ενημερωθούν από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη σχετικά με το πώς εξελίσσεται η προετοιμασία των προαπαιτούμενων μέτρων, τα οποία θα πρέπει να προωθήσει η επόμενη κυβέρνηση.

Στην έδρα της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες, αλλά και γενικότερα στους κόλπους της ευρωζώνης διατυπώνεται η πεποίθηση ότι όποια κι αν είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου.

 

Καλές προϋποθέσεις για το ζήτημα του χρέους

 

Με τη σιγουριά αυτή γίνονται οι προετοιμασίες για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, που θα ξεκινήσει μέσα στον επόμενο μήνα. Οι εταίροι είναι διατεθειμένοι να εξετάσουν με θετικό πνεύμα ενδεχόμενες αλλαγές που μπορεί να ζητήσει η επόμενη κυβέρνηση, υπό δύο προϋποθέσεις: Ότι δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση από την Αθήνα ο πυρήνας της συμφωνίας που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο και ,δεύτερον, ότι η υποβολή από ελληνικής πλευράς ισοδύναμων για κάθε αίτημα απόσυρσης μέτρου που έχει δημοσιονομική επίπτωση.

Η πρώτη αξιολόγηση δεν συνδέεται επίσημα με τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο τα δύο θέματα έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους και όπως διευκρινίζουν πηγές της ευρωζώνης, εκ των πραγμάτων το ζήτημα του χρέους μπαίνει στο τραπέζι από τώρα και μάλιστα με καλές προϋποθέσεις. Κι αυτό γιατί, σε αντίθεση με το κλίμα που επικρατούσε στις αρχές του καλοκαιριού, τώρα όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση.

Το γεγονός ότι έχει μεταβληθεί η στάση των εταίρων προς το θετικό προκύπτει σαφέστατα τόσο από τις μεμονωμένες τοποθετήσεις των ιδίων, όσο και από την πρόσφατη δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος σε συνέντευξή του σε γαλλική εφημερίδα την Τετάρτη ανέφερε ότι το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικό και θα πρέπει να μειωθεί το κόστος του μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και της περιόδου χάριτος.

 

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.