Quantcast
«Η μάχη των μαχών» στο σημερινό Eurogroup - enikonomia.gr
share

«Η μάχη των μαχών» στο σημερινό Eurogroup

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Με τους χειρότερους οιωνούς προσέρχεται σήμερα στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές μας ο κ. Βαρουφάκης αφού χθες ανέβηκαν οι τόνοι τόσο από την Αθήνα όσο και από το Βερολίνο.

Με την ευκαιρία της συζήτησης για την παρoχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ανέβασε στο κατακόρυφο τους τόνους της αντιπαράθεσης συνοψίζοντας την τακτική του σε μια φράση: Δεν θα ζητήσουμε παράταση στο μνημόνιο το μνημόνιο τελείωσε στις 25 Ιανουαρίου» καταλήγοντας στην ομιλία του «εδώ που βρισκόμαστε δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής».

Νωρίτερα ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης αφού χρησιμοποίησε στην αρχή μια πιο μετριοπαθή ρητορική για διαπραγμάτευση και υιοθέτηση των «καλών» μεταρρυθμίσεων του μνημονίου κατέληξε βάζοντας στο τραπέζι και την ρήση «Αν δεν έχεις καν διανοηθεί ότι μπορεί να φτάσεις σε ρήξη δεν διαπραγματεύεσαι» είπε υψώνοντας και αυτός τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Από την Κωνσταντινούπολη όπου βρέθηκε για την σύνοδο του G 20 ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε έστειλε το δικό του τελεσίογραφο: «Κανείς δεν υποχρέωσε την Ελλάδα να μπεί σε πρόγραμμα. Αν η Ελλάδα ζητήσει νέο πρόγραμμα τότε όλα τελείωσαν».

Από κοντά και ο Πρόεδρος του Eurorgroup Γερούντ Νταϊσλεμπλούμ τόνιζε σε τηλεοπτική του δήλωση ότι αν η Αθήνα θέλει να εφαρμόσει νέο πρόγραμμα θα πρέπει να το χρηματοδοτήσει η ίδια.

Το παράγοντα σταθερότητας θα επιχειρήσει να παίξει άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλώντ Γιούνκερ ο οποίος θα είναι παρόν στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Ερωτηματικό παρά τις φήμες παραμένει η στάση του ΔΝΤ το οποίο θα εκπροσωπείται σήμερα και από την εκτελεστική Διευθύντρια του Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και από τον επικεφαλή για τις Ευρωπαϊκές Χώρες κ. Πολ Τόμσεν.

Πηγές του ΔΝΤ τόνιζαν χθες ότι ανεξάρτητα με το τι θα γίνει με την Ευρώπη η Ελλάδα έχει πρόγραμμα με το ταμείο μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2016 χωρίς όμως να ανοίγουν τα χαρτιά τους για το τι θα κάνουν αν η Ελλάδα επιμείνει στην κατάργηση του μνημονίου.

Παρόν θα είναι επίσης και πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι που επέβαλε την πρώτη κύρωση στην Ελλάδα με την διακοπή της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα.

Μόνος σύμμαχος του κ. Βαρουφάκη θα είναι σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ , Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος θα βρεθεί στις Βρυξέλλες σήμερα μαζί με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για την αυριανή σύνοδο κορυφής όπου και πάλι το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσει το θέμα της Ελλάδας.

Άγνωστο το μέλλον
 Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν περιμένει να βρεθεί σήμερα κάποιος «κοινός τόπος» στην επίσημη πρώτη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα αφού οι δύο πλευρές βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις.

Κάποιοι αισιόδοξοι θέλουν να πιστεύουν ότι η συσσωρευμένη ένταση θα εκτονωθεί σήμερα και αύριο ώστε να υπάρχει μια ελπίδα να υπάρξει κάποια λύση κατά το τακτικό Eurogroup της Δευτέρας.

Άλλοι πάλι θεωρούν ότι η απόσταση θα αρχίσει μεν να μειώνεται αλλά αφού οι δύο πλευρές θα κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις . Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει πριν από το τέλος του μήνα.

Το βέβαιο είναι ότι η μεγάλη πίεση θα βρίσκεται προς το μέρος της Ελλάδας αφού την 1η Μαρτίου μετά την λήξη της τεχνικής παράτασης του μνημονίου θα υπάρξουν και νέες επώδυνες συνέπειες.

Τα 11,4 δις ευρώ στα οποία υπολογίζει η Κυβέρνηση για την εξυγίανση των Τραπεζών θα επιστραφούν αυτόματα στο EFSF/ ESM μειώνοντας μεν ισόποσα το χρέος αλλά αφήνοντας το ΤΧΣ με αποθεματικό μηδέν…

Η ΕΚΤ θα μπορεί να υπαναχωρήσει από την υποχρέωση καταβολής των 1,9 δις ευρώ που περιέχονται στην δόση των 7,2 δις ευρώ αφού η εκταμίευσή της συνδέεται με την αξιολόγηση του μνημονίου.

Το ίδιο και η τελευταία δόση ύψυυς 1,9 δις ευρώ το δάνειο της ΕΕ προς την Ελλάδα.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.