Quantcast
Η τρόικα επιμένει για νέα μέτρα... - enikonomia.gr
share

Η τρόικα επιμένει για νέα μέτρα…

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Ένα δύσκολο τρίμηνο το οποίο θα έχει και πολιτικές αναταράξεις αλλά και δύσκολες αποφάσεις για το οικονομικό μέλλον της χώρας ξεκίνησε η χθεσινή παράταση των δύο μηνών του ελληνικού μνημονίου η αίτηση για την οποία θα γίνει κατά το σημερινό ECOFIN.
Η κίνηση της Κυβέρνησης για την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας είχε μόνο το επικοινωνιακό πλεονέκτημα η παράταση να περιοριστεί στους 2 μήνες και να μην φτάσει το εξάμηνο που επεξεργάζονταν Γερμανία και ΔΝΤ.

 

Ανυποχώρητη η τρόικα
Επί της ουσίας μεταφέρει το βάρος των νέων μέτρων λίγες μέρες αργότερα με στόχο να το αναλάβει αυτός που θα είναι Κυβέρνηση την 1η Ιανουαρίου του 2015. Βέβαιο είναι πάντως ότι η τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ δεν θα υποχωρήσει από τις θέσεις της. Ειδικά τώρα που έχει φανεί πλέον ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Κομισιόν δηλώνουν καθαρά ότι θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα σταθεροποίησης της Ελλάδας .

 

Μέτρα για το δημοσιονομικό κενό

Το ταμείο θα συνεχίσει να ζητά όλα τα μέτρα από τώρα και δεν θα σταματήσει να επιμένει να κλείσει με σίγουρα μέτρα το δημοσιονομικό κενό των 2,6 δις ευρώ Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να ξεχάσει την δήλωση του υπουργού οικονομικών στην Βουλή όπου δεν δίστασε να πει ότι το ΔΝΤ δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για το ποιος είναι Κυβέρνηση αλλά ζητά επιμόνως τα μέτρα.

 

Τέρμα οι χάρες στην Ελλάδα
Πριν λίγες μέρες η ίδια η κ. Λαγκάρντ αναφερόμενη σε συνεργάτες για το θέμα της Ελλάδας είχε ξεκαθαρίσει «Τέρμα οι χάρες για την Ελλάδα». Η τρόικα θα συντάξει σήμερα μια έκθεση την οποία θα στείλει στο αυριανό Euroworking group το οποίο με σειρά του θα το μοιράσει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης για να εγκρίνουν την ελληνική παράταση του προγράμματος. Στο κείμενο θα περιγράφεται η πορεία του ελληνικού προγράμματος μέχρι και σήμερα . Με άλλα λόγια θα αναφέρονται αυτά που έχει πετύχει η Ελλάδα και αυτά που εκκρεμούν και αποτελούν την αιτία της δίμηνης παράτασης που αποφάσισε το Eurogroup.

 

Εγκλωβισμένοι

Μέχρι τώρα η Ελλάδα συνεχίζει να έχει ως άλλοθι την πολιτική αβεβαιότητα για την αποφεύγει τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει με το μνημόνιο. Μετά όμως την διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα τα ψέματα τελειώνουν.
 Ο συνομιλητής της τρόικας είτε είναι η σημερινή Κυβέρνηση είτε αυτή που θα προκύψει από πρόωρες εκλογές δεν θα μπορεί να ξεφύγει από επώδυνα μέτρα για τα οποία έχουν μπεί υπογραφές από τα τέλη ακόμη του 2013.

 

Τα θέματα

Θέματα όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού η αλλαγή του καθεστώτος του ΦΠΑ- όπου υπάρχει ετήσια φοροδιαφυγή περίπου 10 δις το χρόνο – η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης σε φορολογικές υποθέσεις , η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων αλλά οι αλλαγές σε αγορά εργασίας προϊόντων και υπηρεσιών είναι θέματα που εκκρεμούν χρόνια.

 

Μέτρα 1 δις ευρώ
 Μετά την ολοκλήρωση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας η τρόικα είναι βέβαιο ότι θα επανέλθει στο διάσιμο πια θέμα του δημοσιονομικού κενού έστω και αν ξεκινήσει πλέον με μια διαφορά το 1,5 δις ευρώ δεχόμενη τα μέτρα ύψους περίπου 1 δις για τα οποία έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση.
Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το ΔΝΤ δεν θα επανέλθει στα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν για το 2016 και το 2017 έτη για τα οποία το Ταμείο βλέπει επίσης δημοσιονομικό κενό παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα στο 4,5% του ΑΕΠ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.