Quantcast
Handelsblatt: Ο κορονοϊός βλάπτει τις ελληνικές τράπεζες - enikonomia.gr
share

Handelsblatt: Ο κορονοϊός βλάπτει τις ελληνικές τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Μακροσκελές άρθρο για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα στις 4 συστημικές τράπεζες φιλοξενεί η Handelsblatt. Σε ανταπόκριση από την Αθήνα ο αρθρογράφος της Γκερντ Χέλερ περιγράφει αναλυτικά τα πρώτα θετικά βήματα σταδιακής εξόδου από τη δημοσιονομική κρίση αλλά και τις ακατάβλητες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση του νέου ιού.

«Με 14 νεκρούς ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Aκόμη και στη Γερμανία ο αριθμός είναι έξι φορές υψηλότερος» σημειώνει. Ωστόσο, το πλήγμα για την οικονομία, η οποία εξαρτάται άρρηκτα από τον τουρισμό είναι μεγάλο, σημειώνει. Όλα αυτά ασκούν αρνητική επίδραση στις ελληνικές τράπεζες, την Πειραιώς, την Εθνική, την Eurobank και την Alpha,«οι οποίες μόλις είχαν ξεκινήσει να απομακρύνουν από τους ισολογισμούς τους τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια» υπενθυμίζει ο αρθρογράφος.

Σύσταση κακής τράπεζας σε εθνικό επίπεδο


Στο άρθρο του ο Χέλερ αναφέρει ότι εμπειρογνώμονες του τραπεζικού κλάδου υπολογίζουν ότι ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω κορονοϊού θα αυξηθεί κατά 12%. Και επικαλείται τον Γιάκομπ Σουβάλσκι, εμπειρογνώμονα για θέματα Ελλάδας στον γερμανικό οίκο αξιολόγησης Scope Ratings. «Η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών θα εξασθενήσει» φοβάται ο Σουβάλσκι, «κι αυτό παρά την ευελιξία, την οποία παραχώρησαν οι ευρωπαϊκές αρχές στις τράπεζες για τις αποφάσεις τους σχετικά με την κατάταξη των δανείων ως μη εξυπηρετούμενα». Και ο Γκερντ Χέλερ συνεχίζει:

«Για να αφαιρέσει τις πιέσεις από τις τράπεζες, η Κεντρική Τράπεζα Ελλάδος επεξεργάζεται αυτόν τον καιρό σχέδια για τη δημιουργία κακής τράπεζας. Λεπτομέρειες θα δώσει μέχρι τέλος του μηνός στις εμπορικές τράπεζες, στην κυβέρνηση και στον Ευρωπαϊκό Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό SSM. Η Κεντρική Τράπεζα θεωρεί τις προτάσεις της όχι ως υποκατάστατο του σχεδίου Ηρακλής, αλλά ως συμπλήρωμα. Το νέο σχέδιο προβλέπει ότι χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα, που λόγω των αντίξοων συνθηκών στην αγορά, αργούν να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια με τιτλοποιήσεις, θα τα μεταφέρουν σε μια κακή τράπεζα.

Σε κύκλους της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρεται ότι χρειάζονται γρήγορες λύσεις ώστε να απαλλάξουν οι τράπεζες τους ισολογισμούς τους από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να είναι σε θέση να αποκτήσουν ρευστότητα για παροχή δανείων. Σκέψεις για τη δημιουργία ευρωπαϊκής κακής τράπεζας κάνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά η ιδέα προσκρούει σε αντιρρήσεις κανονιστικού περιεχόμενου και στο πολιτικά λεπτό ερώτημα διάσωσης τράπεζας με χρήματα φορολογουμένων. Αλλά λύση σε εθνικό επίπεδο, όπως αυτή που προτείνει η Κεντρική Τράπεζας Ελλάδας, είναι εύκολο να υλοποιηθεί. Ακόμη και ο αναλυτής Γιάκομπ Σουβάλσκι θεωρεί ότι σύσταση τέτοιας εθνικής κακής τράπεζας είναι αποτελεσματική» καταλήγει η εφημερίδα.

Πηγή Πληροφοριών: Deutsche Welle


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.