Quantcast
ΗΠΑ: Απότομη προσγείωση του ρυθμού ανάπτυξης το α' τρίμηνο στο 0,5% - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Απότομη προσγείωση του ρυθμού ανάπτυξης το α’ τρίμηνο στο 0,5%

δημοσιεύτηκε:

Απότομα προσγειώθηκε η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2015, με τον ετήσιο ρυθμό της να μειώνεται στο 0,5% που είναι ο χαμηλότερος την τελευταία διετία, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες περιορίσθηκαν και το ισχυρό δολάριο συνέχει να επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγές.

Η αμερικανική οικονομία, που είχε αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 1,4% στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, επηρεάσθηκε, επίσης, από το φθηνό πετρέλαιο, το οποίο έπληξε τα κέρδη μεγάλων εταιρειών του κλάδου και μείωσε τις επιχειρηματικές δαπάνες με τον ταχύτερο ρυθμό από το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Η μεγάλη επιβράδυνση της ανάπτυξης μπορεί να είναι προσωρινή, καθώς η αγορά εργασίας βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Άλλα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν λιγότερο του αναμενόμενου την περασμένη εβδομάδα. Η αύξηση των θέσεων απασχόλησης ανήλθε σε 209.000 τον μήνα κατά μέσο όρο στο πρώτο τρίμηνο του 2016. Επίσης, οι δείκτες του μεταποιητικού τομέα ανέκαμψαν τους περασμένους μήνες.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα σημείωσε χθες ότι η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε, αλλά τόνισε ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας βελτιώθηκαν περαιτέρω.

Η κατανάλωση, στην οποία αντιστοιχούν πάνω από τα δύο τρίτα του αμερικανικού ΑΕΠ, αυξήθηκε 1,9% έναντι 2,4% στο τέταρτο τρίμηνο του 2015. Τα νοικοκυριά ήταν πιο φειδωλά, μειώνοντας τις αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Το διαθέσιμο εισόδημα των αμερικανικών νοικοκυριών, αφού ληφθούν υπόψη η φορολογία και ο πληθωρισμός, αυξήθηκε κατά 2,9% έναντι αύξησης 2,3% στο προηγούμενο τρίμηνο. Οι επενδύσεις παραγωγικού εξοπλισμού μειώθηκαν κατά 8,6%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.