Quantcast
Η ακρίβεια «χτυπά» το Halloween - Οι τιμές στα γλυκά εκτοξεύτηκαν - enikonomia.gr
share

Η ακρίβεια «χτυπά» το Halloween – Οι τιμές στα γλυκά εκτοξεύτηκαν

δημοσιεύτηκε:

H ακρίβεια «χτυπά» και το Halloween (31 Οκτωβρίου), εν μέσω της αύξησης των τιμών στη ζάχαρη και στο κακάο. Ο πληθωρισμός προκαλεί πονοκέφαλο στους Αμερικανούς σε πολλούς τομείς, αλλά το υψηλό κόστος των γλυκών για το Halloween είναι τρομακτικό.

Μια έκθεση από την Datasembly που κυκλοφόρησε δείχνει ότι η τιμή σε γλυκά και τσίχλες έχει αυξηθεί κατά 12,8% τον τελευταίο χρόνο. Πρόκειται για σχεδόν διπλάσια αύξηση, σε σχέση με αυτή των άλλων ειδών σούπερ μάρκετ, που ήταν 6,7%.

Ενώ το κόστος των ζαχαρωτών έχει αυξηθεί σε εθνικό επίπεδο, η άνοδος στις τιμές είναι διαφορετική ανά πολιτεία, σύμφωνα με τα στοιχεία. Για παράδειγμα, οι τιμές των γλυκών στην Αλάσκα αυξήθηκαν κατά 7,1% τον περασμένο χρόνο, αλλά οι περιοχές στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ επλήγησαν περισσότερο, με τις τιμές των γλυκών και των τσιχλών στο Βερμόντ να αυξάνονται κατά 14,7%.

Σύμφωνα με το Fox news, ο πληθωρισμός των ζαχαρωτών είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερος από ό,τι το 2022, όταν η μέση εθνική τιμή για τα γλυκίσματα και τις τσίχλες αυξήθηκε κατά 19,9%.

Τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας στις ΗΠΑ δείχνουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή – ένα μέτρο για τιμές των καθημερινών αγαθών,  αυξήθηκε κατά 3,7% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τον περασμένο μήνα, το κόστος για το καλάθι της νοικοκυράς αυξήθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα και με άνοδο 2,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι καιρικές συνθήκες σε περιοχές από τη Δυτική Αφρική έως την Ινδία έχουν προκαλέσει ελλείψεις στις σοδειές ζάχαρης και κακάο, που αποτελούν τα βασικά συστατικά για τη σοκολάτα και τα γλυκά που είναι τα κεράσματα του Halloween. Μάλιστα, το καιρικό φαινόμενο El Niño θα μπορούσε να επιδεινώσει τα πράγματα.

Οι δυσοίωνες προοπτικές της σοδειάς ώθησαν πρόσφατα τις τιμές χονδρικής του κακάο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 45 σχεδόν ετών και της ζάχαρης στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί περαιτέρω το κόστος παρασκευής γλυκισμάτων ενόψει των Χριστουγέννων.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.