Quantcast
Η ακτινογραφία των μέτρων κατά της ακρίβειας - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε - enikonomia.gr
share

Η ακτινογραφία των μέτρων κατά της ακρίβειας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

δημοσιεύτηκε:

Tα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας για τη μείωση των τιμών σε προϊόντα  στα σούπερ μάρκετ  των οποίων τα αποτελέσματα θα φανούν από τον Μάρτιο  ερμήνευσε ο  Γενικός Διευθυντής ΙΕΛΚΑ, Λευτέρης Κιοσές μιλώντας στο MEGA.

Πρώτο μέτρο: Ανατιμήσεις στα προϊόντα 

«Εμμέσως το υπουργείο θα αντιμετωπίσει το να έχουν ένα παραπάνω αντικίνητρο οι επιχειρήσεις  στο να αυξήσουν τις τιμές τους στα προϊόντα τους με δεδομένου ότι εάν δεν πάει καλά η αγορά τους δεν  θα έχουν εργαλείο το να κερδίσουν μερίδιο γιατί δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια νέα προσφορά -έκπτωση το οποίο μπορεί να φέρει αποτελέσματα» σημείωσε ο κ. Κιοσές.

Δεύτερο μέτρο: Μείωση κατά 30% των παροχών των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δεύτερο μέτρο κατά της ακρίβειας.  «Ο σκοπός του μέτρου είναι να μειωθούν οι ποσοστιαίες εκπτώσεις σε  κατηγορίες  προϊόντων που έχουν πολύ μεγάλα ποσοστά  στην αγορά όπως στα απορρυπαντικά και στις οδοντόπαστες. Οπότε το υπουργείο θέλει να δώσει κάποια αντικίνητρα για να μειωθούν οι προσφορές .Και αντί να έχουμε τόσο συχνές και μόνιμες σε ένα βαθμό εκπτωτικές ενέργειες να έχουμε χαμηλότερες αρχικές τιμές .Αυτό είναι το πλάνο. Τώρα πώς θα λειτουργήσει αυτό  στη πράξη; Αυτό είναι αρκετά δύσκολο και αρκετά τεχνικό .Αυτό αφορά το πίσω μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας και δεν αφορά  τον καταναλωτή .Αυτό δεν θα το δει πολύ εύκολα ο καταναλωτής, οπότε εδώ υπάρχει μια ελπίδα σε βάθος χρόνου  το τι μπορεί να γίνει »  είπε.

Τρίτο μέτρο: Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι (σε όλο το λιανεμπόριο) για οπωροκηπευτικά και κρέατα

Ενώ όσον αφορά στο κέρδος που μπορεί να έχει ο μεσάζοντας από ένα προϊόν που πουλάει είπε πως αυτό εξαρτάται από το προϊόν. «Ανάλογα το ποιο προϊόν παράγεται και από που περνάει, αυτό έχει παραπάνω ή λιγότερους ενδιάμεσους. Σε πολλά από  αυτά τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ έχουν κατευθείαν παραγωγούς και τα αγοράζουν κατευθείαν » τόνισε πρόσθεσε πως «υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν αυτό είναι ένα πολύ μικρό μέτρο .Το συγκεκριμένο μέτρο είναι αρκετά τεχνικό .Ουσιαστικά σχετίζεται με τα προϊόντα και τις παροχές που υπάρχουν ανάμεσα στις επιχειρήσεις που συνεργάζονται» .

«Στα φρέσκα φρούτα και στα λαχανικά είναι πολύ μικρό αυτά τα ποσοστά .Για αυτό είναι και μόνο 3%.Είναι πολύ μικρό το ποσοστό που υπάρχει στα πιστωτικά τιμολόγια στα συγκεκριμένα τιμολόγια. Άρα δεν νομίζω ότι θα δούμε κάτι πολύ μεγάλο αλλά είναι μια αρχή για να  γίνει έλεγχος στην εφοδιαστική αλυσίδα. Δηλαδή για να ελεγχθούν οι ενδιάμεσοι στην εφοδιαστική αλυσίδα .Αλλά για τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν θεωρώ ότι θα δούμε κάτι πολύ μεγάλο .Το μέτρο αυτό ισχύει από τον Μάρτιο και μέχρι να δούμε κάτι να εφαρμόζεται από αυτά είναι μικρό» είπε μεταξύ άλλων .

Τέταρτο μέτρο: Πλαφόν έως και 7% στο κέρδος από το βρεφικό γάλα  

«Με το μέτρο αυτό ο επιχειρηματίας η επιχείρηση θα έχει καθαρό κέρδος 7%. Δηλαδή από το 1 ευρώ που έχει το γάλα τα 0,7 λεπτά θα είναι το καθαρό κέρδος του επιχειρηματία που το  εισάγει ή το παράγει .Το σούπερ μάρκετ έχει κλειδωμένο μεικτό περιθώριο κέρδους από την νομοθεσία. Το μεικτό κέρδος  Αυγούστου 2021 είναι περίπου στο 25% το μεικτό το κέρδος .Συνολικά το καθαρό  κέρδος είναι στο 1,5% . Το 7% είναι το καθαρό κέρδος που επιτρέπεται να βγάλει η βιομηχανία γάλακτος και εξάγει ή παράγει το γάλα. Το τι κάνει ο λιανέμπορας είναι κάτι διαφορετικό » είπε.

«Προσωπική μου γνώμη είναι ότι όλα αυτά τα μέτρα θα έχουν μικρό όφελος και θα αργήσουμε να το δούμε κιόλας .Σίγουρα είναι μια αρχή τα μέτρα αυτά… δεν θα κάνουν κακό αυτά στην αγορά  πέραν ότι την υπεραριθμίζουν είναι κάποια παραπάνω μέτρα σε μια ήδη ρυθμισμένη αγορά που την υπερυθμίζουν .Δεν κάνουν κάτι κακό .Πρακτικά περιμένουμε να έχουν κάποιο όφελος .Τώρα πόσο μεγάλο θα είναι αυτό … η προσωπική μου εκτίμηση θα είναι περιορισμένο και θα αργήσουμε να το δούμε στην πράξη » είπε μεταξύ άλλων.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

Σκρέκας  για βρεφικό γάλα: Αν υπάρξουν παραβάσεις θα επιβληθούν πρόστιμα

Έρχονται πρόστιμα για αισχροκέρδεια στο βρεφικό γάλα. Όπως είπε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας  για το βρεφικό γάλα, εάν υπάρχουν παραβάσεις από τις 2 πολυεθνικές που ελέγχονται από την ΔΙΜΕΑ, τότε  θα ανακοινωθούν  τις επόμενες ημέρες πρόστιμα.

Ειδικά για τα πρόστιμα που επιβάλλονται για αισχροκέρδεια ο κ. Σκρέκας ξεκαθάρισε ότι εισπράττονται και βεβαιώνονται. Επεσήμανε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα καταθέσει στην Βουλή αποδεικτική και βεβαιώσεις της ΔΙΜΕΑ σε ότι αφορά τα πρόστιμα προκειμένου να ενημερωθούν και οι πολίτες.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.