Quantcast
Η ΕΕ και η Αυστραλία ξεκινούν συνομιλίες για μια ευρεία εμπορική συμφωνία - enikonomia.gr
share

Η ΕΕ και η Αυστραλία ξεκινούν συνομιλίες για μια ευρεία εμπορική συμφωνία

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα, στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας Καμπέρα, η Eπίτροπος αρμόδια για θέματα εμπορίου, κ. Σεσίλια Μάλμστρομ, από κοινού με τον πρωθυπουργό κ. Μάλκολμ Τέρνμπουλ και τον υπουργό Εμπορίου της Αυστραλίας, κ. Στίβεν Τσιόμπο, ξεκίνησαν επίσημες διαπραγματεύσεις για μια εκτενή και φιλόδοξη εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Αυστραλίας.

Οι διαπραγματεύσεις αποσκοπούν στην άρση των εμποδίων στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, στη δημιουργία ευκαιριών για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στη θέσπιση φιλόδοξων στόχων, σύμφωνα με άλλες εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση του παγκόσμιου εμπορίου.

Η έναρξη των συζητήσεων με την Αυστραλία αποτελεί μέρος της ατζέντας της ΕΕ για ανοικτό και δίκαιο εμπόριο. Πριν από τις συζητήσεις αυτές έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ιαπωνία και το Μεξικό την προηγούμενη άνοιξη, καθώς και η έναρξη ισχύος της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Καναδά τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Η μελλοντική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας θα εδραιώσει περαιτέρω την παρουσία της ΕΕ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Η Eπίτροπος Εμπορίου κ. Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε: «Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να προστεθεί η Αυστραλία στον όλο και διευρυνόμενο κύκλο των ομόφρονων εταίρων μας. Σε δύσκολους καιρούς, είναι ενθαρρυντικό που βλέπουμε ότι η Αυστραλία συμμερίζεται τη δέσμευσή μας σε μια θετική εμπορική ατζέντα, και την αντίληψη ότι οι καλές εμπορικές συμφωνίες αποφέρουν οφέλη και για τις δύο πλευρές. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα είναι μια συμφωνία που θα παρέχει σαφή οφέλη, τόσο για την ΕΕ όσο και για την Αυστραλία. Θα τονώσει τις οικονομικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.»

Μετά τη σημερινή ανακοίνωση, ο πρώτος επίσημος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες από τις 2 έως τις 6 Ιουλίου.

Η Αυστραλία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αναπτυγμένες οικονομίες στον κόσμο. Πρόσφατα διαπραγματεύτηκε με 10 άλλες χώρες της περιφέρειας του Ειρηνικού τη συνολική και προοδευτική Συμφωνία για την εταιρική σχέση του Ειρηνικού (CPTPP). Η μελλοντική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις με τις επιχειρήσεις αυτών των χωρών, με τις οποίες η Αυστραλία έχει συνάψει ήδη εμπορικές συμφωνίες.

Η ΕΕ αποτελεί ήδη τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αυστραλίας. Οι διμερείς συναλλαγές εμπορευμάτων μεταξύ της ΕΕ και της Αυστραλίας αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, και έφτασαν στα περίπου 48 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος. Οι τομείς που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της ΕΕ προς την Αυστραλία είναι ο εξοπλισμός μεταφορών, τα μηχανήματα και οι συσκευές, τα χημικά προϊόντα, τα τρόφιμα και οι υπηρεσίες. Το διμερές εμπόριο στον τομέα των υπηρεσιών ανέρχεται σε περίπου 28 δισεκατομμύρια ευρώ. Με τη συμφωνία, το εμπόριο αγαθών μεταξύ των δύο εταίρων θα μπορέσει να αυξηθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο. Πληροφορίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, που περιλαμβάνουν ενημερωτικό δελτίο, παραδείγματα μικρών εξαγωγέων, στατιστικά στοιχεία και άλλο υλικό, είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Επίσκεψη της Επιτρόπου Μάλμστρομ στην Αυστραλία

Κατά την επίσκεψή της στην Αυστραλία, η επίτροπος συναντήθηκε επίσης με τον Γενικό Κυβερνήτη της Αυστραλίας κ. Πίτερ Κόσγκροβ, την Υπουργό των Εξωτερικών, κ. Τζούλι Μπίσοπ, τον Υπουργό Γεωργίας, κ. Ντέιβιντ Λίτλπράουντ, καθώς και με μέλη της αντιπολίτευσης. Σήμερα συμμετέχει επίσης στη Διάλεξη Σούμαν 2018, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, υπό τον τίτλο ΕΕ-Αυστραλία: Μια παγκόσμια συμμαχία για το εμπόριο.

Η Eπίτροπος κ. Μάλμστρομ συμμετέχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με αυστραλιανές επιχειρήσεις και έχει επίσης συναντήσεις με ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αυστραλία. Από κοινού με τον πρέσβη της ΕΕ κ. Μίχαελ Πουλχ, η επίτροπος θα έχει επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί με μέλη της αυστραλιανής κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων οργανώσεων για το κλίμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, εργατικών ενώσεων και ακαδημαϊκών.

Την Τρίτη, στο Σίδνεϊ, θα επισκεφτεί την έδρα της Cicada Innovations, ένα εκκολαπτήριο επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, όπου θα συναντήσει νεοσύστατες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς, όπως η ρομποτική, η τεχνολογία Wi-Fi επόμενης γενιάς και ο ιατρικός εξοπλισμός.

Μετά την επίσκεψή της στην Αυστραλία, την Πέμπτη της τρέχουσας εβδομάδας (21 Ιουνίου), η Eπίτροπος κ. Μάλμστρομ θα μεταβεί στο Γουέλινγκτον, όπου θα εγκαινιάσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Νέας Ζηλανδίας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.