Quantcast
Η Ελλάδα θα «επιδοτήσει» το ρεύμα των Βούλγαρων καταναλωτών - Επιβαρύνσεις από τον φόρο στο ρωσικό φυσικό αέριο - enikonomia.gr
share

Η Ελλάδα θα «επιδοτήσει» το ρεύμα των Βούλγαρων καταναλωτών – Επιβαρύνσεις από τον φόρο στο ρωσικό φυσικό αέριο

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα θα «επιδοτήσει» με 360 εκατ. το ηλεκτρικό ρεύμα των Βούλγαρων καταναλωτών, ύστερα από νομοθετική ρύθμιση που ενέκρινε το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας για την επιβολή φόρου ύψους 10,20 ευρώ/MWh στο ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγεται στη χώρα ή μεταφέρεται μέσω αυτής προς άλλα κράτη.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της γείτονος αναφέρουν πως η Βουλγαρία αναμένεται να φέρει έξτρα ετήσια έσοδα ύψους 1,2 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία της από το νέο τέλος και πως αυτά τα χρήματα θα προέρχονται από την επιβάρυνση των χωρών που τροφοδοτούνται με ρωσικό αέριο από τον αγωγό TurkStream μέσω της Βουλγαρίας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ο στόχος της ρύθμισης είναι η αύξηση των δημοσίων εσόδων αλλά και η ενίσχυση των καταναλωτών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πώς “μεταφράζεται” η επιβολή  φόρου 10,20 ευρώ/MWh στο ρωσικό φυσικό αέριο

Η επιβολή του φόρου 10,20 ευρώ/ΜWh στο φυσικό αέριο μεταφράζεται ως εξής:

  • Θα υπάρξουν επιβαρύνσεις με αυξήσεις στους λογαριασμούς  ηλεκτρικού ρεύματος και στο φυσικού αερίου των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της Ελλάδας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας, της Αυστρίας, της Ρουμανίας και άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προκειμένου να επιδοτηθούν οι  Βούλγαροι καταναλωτές.
  • Ο φόρος αυτός μεταφράζεται σε 20 ευρώ για κάθε μεγαβατώρα ρεύματος που παράγεται από φυσικό αέριο. Αυτό είναι το βασικό καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα εισάγει μέσω της Βουλγαρίας 3,5 με 6 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου σε ετήσια βάση. Το επιπλέον κόστος για αυτές τις ποσότητες από την επιβολή του νέου τέλους υπολογίζεται σε ετήσια βάση σχεδόν στα 360 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό θα το πληρώσουν οι Έλληνες καταναλωτές για να επιδοτηθούν οι Βούλγαροι.

Ρεύμα: Πώς διαμορφώνεται η τιμή στη Βουλγαρία τις 12 τελευταίες ημέρες

Αυξομειωμένες είναι οι τιμές του ρεύματος στη Βουλγαρία τις τελευταίες 12 ημέρες, όπως δείχνουν τα στοιχεία της euenergy.live. Σήμερα η τιμή του ρεύματος της χώρας είναι στα  124.01 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 125.33 ευρώ που ήταν χθες.

Ωστόσο τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως :

  • Στις 23 Οκτωβρίου η τιμή του ρεύματος ήταν στα 138.61 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στις 22 του ίδιου μήνα ήταν στα  73.40 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Στις 21 του μήνα ήταν στα 66.41 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Στις  20 του μήνα ή τιμή ήταν στα  103.87 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Στις 19 του μήνα ήταν στα  117.31 ευρώ  ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Στις 18 του ίδιου μήνα ήταν στα 128.61 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Στις 17 του ίδιου μήνα ήταν στα  172.59 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Στις 16 του μήνα ήταν στα 129.57 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Στις 15 του ίδιου μήνα ήταν στα 70.77 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Στις 14 του ίδιου μήνα ήταν στα 89.08 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Στις 13του ίδιου μήνα  ήταν στα 138.48 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.