share

Η “πληγή” των εκκρεμών συντάξεων: Ο ρόλος του Μιχάλη Κεφαλογιάννη και τα “εργαλεία” στη φαρέτρα του ΕΦΚΑ

δημοσιεύτηκε:

Σε ράγες υλοποίησης μπαίνει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων. Η πολιτική ηγεσία της οδού Σταδίου προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στη σύσταση «task force» που θα επισπεύδει την απονομή των αποφάσεων και στην τοποθέτηση επικεφαλής, ο οποίος σε ρόλο «ενορχηστρωτή» θα προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα.
Το «αγκάθι» των εκκρεμών συντάξεων ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες τους ασφαλισμένους, αλλά και τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας. Σήμερα, ο αριθμός των εκκρεμοτήτων προσεγγίζει τις 300.000 και ο αριθμός αυτός αυξάνεται μέρα με τη μέρα, προκαλώντας ασφυξία στον ήδη αποψιλωμένο από προσωπικό Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτή την στιγμή οι εκκρεμότητες ξεπερνούν τις 170.000 στην κύρια σύνταξη, τις 122.000 στην επικουρική, ενώ στις 60.000 έχουν φτάσει οι αιτήσεις για εφάπαξ.
Χθες, με απόφαση του υπουργού Εργασίας συγκροτήθηκε η Ομάδα Έργου, η οποία θα προετοιμάζει και θα προτείνει στην Κυβέρνηση διοικητικά και νομοθετικά μέτρα που θα λύσουν τον «γόρδιο δεσμό» των εκκρεμών αιτήσεων, ενώ παράλληλα θα παρακολουθούν την εφαρμογή τους. Μάλιστα, η “task force” θα έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται, εφόσον απαιτείται, με υπηρεσίες εξειδικευμένων εταιρειών του ιδιωτικού τομέα, κάτι που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στους κόλπους των σωματείων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίοι θεωρούν ότι οι ιδιώτες μπαίνουν πλαγίως στην ιδιωτική ασφάλιση.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας επικεφαλής της Ομάδας Έργου θα είναι ο οικονομολόγος Μιχάλης Κεφαλογιάννης, στέλεχος επιχειρήσεων και τραπεζών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με εμπειρία στην υλοποίηση παρόμοιων σχεδίων στο δημόσιο τομέα. Ως μέλη της Επιτροπής ορίζονται οι: Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, καθηγήτρια ασφαλιστικού δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δρ. Αλέξανδρος Βαρβέρης, Αναπληρωτής Διευθυντής Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Δρ. Άρτεμις Δεδούλη, πρώην Γενική Διευθύντρια Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Ελένη Νιαρχάκου, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του e-ΕΦΚΑ.
Παράλληλα, το πλάνο του ΕΦΚΑ για να κλείσει η χρόνια πληγή των εκκρεμών συντάξεων περιλαμβάνει επιπλέον εργαλεία που έχουν ως βάση την ενίσχυση του υπερταμείου ασφάλισης με έμψυχο δυναμικό. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δυνατότητα προσωρινής στελέχωσης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ με πρώην έμπειρους υπαλλήλους των ταμείων που έχουν βγει στην σύνταξη, τη συγκρότηση κλιμακίων εργαζομένων, οι οποίοι θα λαμβάνουν bonus επίτευξης συγκεκριμένων στόχων, αποσπάσεις από άλλους φορείς του Δημοσίου προς τον ΕΦΚΑ για χρονικό διάστημα 6 μηνών, την προσωρινή διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια, αλλά και προσλήψεις νέων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ. Ωστόσο, η πλειονότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων κάνει λόγο στο enikonomia.gr για σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, γεγονός που καθυστερεί σημαντικά την διαδικασία απονομής συντάξεων. Η έλλειψη προσωπικού και βασικών υποδομών αποτελούν γι αυτούς το μεγάλο «αγκάθι» που δεν επιτρέπει στις υπηρεσίες να κάνουν ένα βήμα μπρος. Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζεται η ενίσχυση των εργαζομένων με τεχνικά μέσα, όπως για παράδειγμα φορητοί υπολογιστές, έτσι ώστε οι απασχολούμενοι μέσω τηλεργασίας υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να μπορούν να εκτελούν χωρίς εμπόδια τα καθήκοντα τους.

Ποιος είναι ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης
Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης είναι Συνιδρυτής και Διαχειριστής Εταίρος εταιρίας επενδυτικών συμβούλων, με βασικό αντικείμενο εργασιών την αναδιάρθρωση χρέους μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων (πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ συνολικά αναδιαρθρωμένα δάνεια μέχρι σήμερα) και συναλλαγές εξαγορών και συγχωνεύσεων σε σειρά κλάδων. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως ενεργός investment manager τα τελευταία 25 χρόνια, έχοντας θητεύσει ως Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων μεγάλων εταιριών στους τομείς των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των τηλεπικοινωνιών, της αναψυχής και ψυχαγωγίας καθώς και στην διοίκηση εταιριών του τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα.
Έχει διατελέσει Επικεφαλής Έργου σε πολλά σημαντικά projects. Κατά την περίοδο 2007-2009, υπήρξε συντονιστής (Project Manager) για ολόκληρη την διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ενώ την περίοδο 2012-2014 ηγήθηκε της επιτυχημένης προσπάθειας ιδρύσεως του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (ΙFG). Κατά τη διάρκεια της θητείας του στον τομέα της διοίκησης και διαχείρισης επενδύσεων, έχει υπηρετήσει σε πολυάριθμες διοικητικές θέσεις με πιο αξιοσημείωτες το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Αεροδρομίου Athens (AIA), το διοικητικό συμβούλιο του Alpha TV τα διοικητικά συμβούλια της Millennium Bank Greece και της Βουλγαρικής Τράπεζας Επενδύσεων (B.I.B. – αργότερα Emporiki Bank Bulgaria) καθώς και της Interamerican Romania, Interamerican Bulgaria και της Interlife Κύπρου.
Υπήρξε επί δεκαετία Πρόεδρος ΔΣ του ξενοδοχειακού ομίλου Ελληνικές Τουριστικές & Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Κρήτης Α.Ε., και καθοδήγησε την επιτυχημένη πώληση του σε μεγάλο διεθνές επενδυτικό fund (εντός του 2020).Ο κ. Κεφαλογιάννης, γεννήθηκε στην Κρήτη το 1964. Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά.


share
Σχόλια Αναγνωστών

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.