Quantcast
IBHS: Σταθεροποιήθηκε η παραγωγή νέων τίτλων στον εγχώριο κλάδο των εκδόσεων - enikonomia.gr
share

IBHS: Σταθεροποιήθηκε η παραγωγή νέων τίτλων στον εγχώριο κλάδο των εκδόσεων

δημοσιεύτηκε:

Σταθεροποίηση της παραγωγής νέων τίτλων αλλά και σημαντική υποχώρηση εσόδων λόγω κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls), διαπιστώνει μελέτη της IBHS ΑΕ η οποία εξετάζει τον εγχώριο κλάδο των εκδόσεων βιβλίων.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, το 2015 η παραγωγή νέων τίτλων εμφάνισε ενδείξεις σταθεροποίησης μετά την καθοδική πορεία των προηγούμενων ετών, καθώς αυξήθηκε ελαφρώς κατά 1,9%, στους 6.264 νέους τίτλους. Πάντως, η παραγωγή του τελευταίου έτους υπολείπεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% σε σχέση με το 2008.

Παρά την ομαλοποίηση αυτή, η αγορά σε όρους αξίας –τόσο για τους εκδοτικούς οίκους, όσο και για τα βιβλιοπωλεία- εκτιμάται ότι το 2015 εμφάνισε σημαντική υποχώρηση, καθώς επηρεάστηκε αρνητικά από το ασταθές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και ακολούθως η τραπεζική αργία και τα capital controls προκάλεσαν, σύμφωνα με την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, απότομη υποχώρηση του κύκλου εργασιών στα βιβλιοπωλεία μεγαλύτερης του 50% τον Ιούλιο, ενώ οι επαναληπτικές παραγγελίες προς τους εκδοτικούς οίκους διακόπηκαν. Παράλληλα, η αντίστοιχη μείωση για τους εκδότες υπολογίζεται στο 80%.

Επίσης, οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν είχαν τη δυνατότητα να διεκπεραιώσουν τις συναλλαγές τους με το εξωτερικό. Οι προμήθειες χαρτιού δεν γίνονταν με τους όρους πίστωσης που ίσχυαν μέχρι πρότινος, παρά μόνο μέσω προπληρωμής, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εκτυπωτικές διαδικασίες. Το γεγονός αυτό οδήγησε αρκετούς οίκους σε ακύρωση ή αναβολή των σχεδιαζόμενων εκδόσεών τους.

Σύμφωνα με την IBHS, η κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου έχει επιδράσει αρνητικά στην εκδοτική αγορά, καθώς στις κατηγορίες στις οποίες δεν ισχύει πλέον η διατίμηση καταγράφονται σημαντικές εκπτώσεις, ιδίως από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία (φτάνουν έως και 40% με 50%, κυρίως στους ευπώλητους τίτλους).

Σύμφωνα με την κα Μαρία Μεταξογένη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της IBHS, «Θετικές προοπτικές εντοπίζονται στην ανάπτυξη ψηφιακών βιβλίων (e-books), τα οποία παρουσιάζουν πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών, όπως δυνατότητα πρόσβασης σε πολύ ευρύτερο αναγνωστικό κοινό και αρκετά χαμηλότερο κόστος εφόσον δεν υπάρχει επιβάρυνση από εκτύπωση, βιβλιοδεσία κ.λπ. Επίσης, φορείς του κλάδου τίθενται υπέρ της επαναφοράς της ενιαίας τιμής, καθώς έτσι θα αποτραπεί το φαινόμενο των υψηλών εκπτώσεων που χορηγούν τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία».

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 82 επιχειρήσεων. Από τα βασικά συμπεράσματα προκύπτει ότι ο κύκλος εργασιών του δείγματος το 2014 αυξήθηκε ελαφρώς κατά 1,7%, στα 150,55 εκατ ευρώ. Τα συνολικά ΚΠΤΦΑ ενισχύθηκαν κατά 10,6%, ξεπερνώντας οριακά τα 16 εκατ. ευρώ ενώ τα ΚΠΦ ανήλθαν στα 6,66 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 47,4%. Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ αυξήθηκαν σε 10,3% και 4,3% αντίστοιχα. Η κεφαλαιακή μόχλευση αυξήθηκε οριακά στο 1,1 προς 1 ενώ οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε μέσο χρονικό διάστημα 8 μηνών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.