Quantcast
ICAP: Μειώθηκε η ζήτηση για υπηρεσίες καθαρισμού επαγγελματικών κτηρίων - enikonomia.gr
share

ICAP: Μειώθηκε η ζήτηση για υπηρεσίες καθαρισμού επαγγελματικών κτηρίων

δημοσιεύτηκε:

Κατά 1,5% μειώθηκε η ζήτηση για υπηρεσίες καθαρισμού επαγγελματικών κτηρίων το 2015, με επιβραδυνόμενο ωστόσο ρυθμό, σύμφωνα με σχετική μελέτη που εκπόνησε πρόσφατα η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group Α.Ε.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης «Υπηρεσίες Καθαρισμού Επαγγελματικών Κτηρίων», η αξία της αγοράς παρουσίασε πτώση 4,2% το 2014 και 10% το 2013, ενώ για το τρέχον έτος προβλέπεται σχετική σταθεροποίηση της αγοράς.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο κλάδος παροχής υπηρεσιών καθαρισμού επαγγελματικών κτηρίων περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων, η πλειονότητα των οποίων είναι μικρομεσαίου μεγέθους. Πολλές απ’ αυτές τις επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε τοπικό επίπεδο και ασχολούνται αποκλειστικά με τις εξεταζόμενες υπηρεσίες.

Ειδικότερα, ο κλάδος είναι κατακερματισμένος σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση, τόσο ως προς το μέγεθος (αριθμός απασχολούμενου προσωπικού, πελατολόγιο κ.λπ.) όσο και ως προς τον τρόπο οργάνωσης, το εύρος των προσφερόμενων υπηρεσιών και τη γεωγραφική επέκταση.

Οι μεγάλες εταιρίες διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό, σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, οργανωμένο δίκτυο (υποκαταστήματα, συνεργάτες), το οποίο καλύπτει και περιοχές της Περιφέρειας. Ορισμένες μεγάλου μεγέθους εταιρίες προσφέρουν και άλλες «συναφείς» δραστηριότητες που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της διαχείρισης κτηρίων (facility management), το δε πελατολόγιό τους περιλαμβάνει αρκετές κατηγορίες πελατών όπως: τραπεζικούς οργανισμούς (και τα δίκτυα καταστημάτων τους), νοσοκομεία, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κτίρια γραφείων κ.ά.

Οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου καλύπτουν κυρίως τη γεωγραφική περιοχή στην οποία εντάσσονται, οι παρεχόμενες υπηρεσίες αφορούν κυρίως στην κάλυψη των βασικών υπηρεσιών καθαρισμού, ενώ το πελατολόγιο τους περιορίζεται σε δημοτικά κτίρια, γραφεία και κάποιες μικρές νοσοκομειακές μονάδες.

Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, οι μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις λειτουργούν ως «υπεργολάβοι» σε έργα της περιφέρειάς τους, σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου ή δημιουργείται κοινοπραξία εταιριών (κυρίως για έργα του δημοσίου τα οποία αναλαμβάνονται μέσω διαγωνισμών).

Αναφορικά με τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού, σημειώνεται ότι αρκετές από τις επιχειρήσεις απασχολούν σε μόνιμη βάση μικρό αριθμό ατόμων. Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού των συνεργείων καθαρισμού αλλάζει συνεχώς, εξαρτώμενο από τις τρέχουσες συμβάσεις-έργα που αναλαμβάνει μία επιχείρηση και μπορεί να είναι είτε ωρομίσθιοι είτε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Τέλος, θα πρέπει να τονισθεί ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου λειτουργούν με τη μορφή ομόρρυθμης, ετερόρρυθμης εταιρίας και ως εκ τούτου δεν υποχρεούνται σε δημοσίευση οικονομικών στοιχείων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ζήτηση για τις υπηρεσίες καθαρισμού είναι στενά συνδεδεμένη με το γενικότερο οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά και ειδικότερα με την οικονομική «ευημερία» των επιχειρήσεων-πελατών του κλάδου. Σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη ζήτηση για τις εξεταζόμενες υπηρεσίες είναι ο ρυθμός εξέλιξης της οικοδομικής δραστηριότητας δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων επαγγελματικής χρήσης.

Η κ. Ελένη Δεμερτζή, Senior Manager Οικονομικών Μελετών της ICAP Group σχολιάζει σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της αγοράς: «Η αξία της εγχώριας αγοράς των υπηρεσιών καθαρισμού επαγγελματικών κτηρίων (έσοδα των εταιριών) παρουσίασε αύξηση την περίοδο 2007-2010. Από το 2011 η εξεταζόμενη αγορά ακολουθεί πτωτική πορεία. Ωστόσο, ο ρυθμός μεταβολής βαίνει μειούμενος τα τελευταία έτη. Ειδικότερα, το 2013 ο κλάδος κατέγραψε απώλειες 10%, το 2014 η μείωση της αγοράς διαμορφώθηκε στο 4,2% ενώ το 2015 το ποσοστό μείωσης περιορίστηκε στο 1,5%. Σύμφωνα δε με προβλέψεις, τάσεις σχετικής σταθεροποίησης αναμένονται για το 2016».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.