Quantcast
Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυξήθηκαν τα φέσια στην αγορά λόγω του "ενεργειακού τουρισμού" - enikonomia.gr
share

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυξήθηκαν τα φέσια στην αγορά λόγω του “ενεργειακού τουρισμού”

δημοσιεύτηκε:

Στο 1 δισ. ευρώ “εκτινάχθηκαν” οι ανεξόφλητες οφειλές των παρόχων ρεύματος από τον Αύγουστο του 2022. Υπενθυμίζεται δε πως από την περίοδο εκείνη η κυβέρνηση άρχισε να καθιερώνει την τιμολόγηση του ρεύματος ανά μήνα αλλά και να δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο ακόμη κι αν δεν έχουν εξοφλήσει τον λογαριασμό τους.

Δηλαδή με το νέο μοντέλο τιμολόγησης οι προμηθευτές δεν μπορούν να ζητήσουν αποκοπή ηλεκτρικού ρεύματος για πελάτη τους που έχει αλλάξει πάροχο χωρίς να έχει εξοφλήσει τον λογαριασμό του με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν χρέη.

Επίσης επισημαίνεται πως τα 500 εκατ. ευρώ εξ αυτών που προστέθηκαν στο 10μηνο  (Αυγούστου 2022 – Μαΐου 2023)  ήταν φέσια που άφησαν πίσω τους καταναλωτές και που έκαναν κατάχρηση της δυνατότητας αλλαγής παρόχου, όπως γνωστοποίησε χθες ο γενικός διευθυντής της Φυσικό Αέριο Ιωάννης Μητρόπουλος σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.

Μάλιστα ο ΕΣΠΕΝ είχε υποβάλει πρόσφατα αίτημα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για αποδοχή εισήγησης που έχει καταθέσει η ΡΑΕ θέτοντας περιορισμούς στις μετακινήσεις καταναλωτών υπό όρους (π.χ. με δύο ανεξόφλητους λογαριασμούς).  Πάντως  το υπουργείο μπήκε στη διαδικασία να επαναξολογήσει  το μέτρο  μέσα από έναν θεσμικό διάλογο με τους παρόχους, ωστόσο οι συζητήσεις  διακόπηκαν καθώς  μεσολάβησε η προκήρυξη εκλογών.

Οι ενεργειακοί τουρίστες

Σε αντίθεση με τους «ενεργειακούς τουρίστες», η εικόνα που μεταφέρεται από την αγορά είναι ότι οι περισσότεροι καταναλωτές  πληρώνουν τον λογαριασμό ρεύματος και αυτοί που δυσκολεύονται ζητούν διακανονισμούς.

Σημειώνεται δε πως περισσότεροι  καταναλωτές επιλέγουν τιμολόγια με έκπτωση συνέπειας λόγω της χαμηλότερης τιμής  και οι 7 στους 10 εξ αυτών να είναι απόλυτα συνεπείς. Ωστόσο παρά τα υψηλά ποσοστά επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, ένα ποσοστό καταναλωτών δυσκολεύεται να αποπληρώσει εγκαίρως με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευθεί συνολικά στην αγορά  ανεξόφλητες  οφειλές 500 εκατ. ευρώ-  ποσό το οποίο οι εταιρείες διαχειρίζονται μέσω διακανονισμών, αλλά και κάνοντας χρήση του εργαλείου των «αποκοπών».

Αξιοσημείωτο είναι δε πως πέραν από το παραπάνω ποσό ανεξόφλητων οφειλών, τουλάχιστον 300-400 εκατ. ευρώ «λείπουν» από τα ταμεία των παρόχων – ποσά που έχουν καταβάλει ως επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις έως 35 KVA, αλλά δυσκολεύονται να εισπράξουν λόγω της δυσκολίας να συλλέξουν τις απαιτούμενες –βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης– από τους πελάτες τους υπεύθυνες δηλώσεις, σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, όπως είπε ο κ. Μητρόπουλος. Επιπλέον επεσήμανε πως μόνο το  20% των πελατών ανταποκρίνεται.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.